Vrijedni Mićići ponosni na potpuno prirodno povrće, voće, med, rakiju i pekmez | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Vrijedni Mićići ponosni na potpuno prirodno povrće, voće, med, rakiju i pekmez
Mira i Mirko Mićić iz Grebnica, kod Šamca, uspješni poljoprivrednici, na imanju imaju svega – povrća, voća, meda, prave rakiju i pekmez, te ističu da u njihovim proizvodima nema hemije, kao i da je sve čisti kvalitet, prenosi srpskainfo.

Foto: Srna

Iako je poplava 2014. godine naštetila njihovom imanju, ono je ponovo niklo, pa Mićići od svog rada zarađuju i školuju dvoje djece.

Mira Mićić, koja uz kućne poslove, prodaje na pijaci i sa mužem obrađuje njivu, voćnjake i plastenike, kaže da je to “slatki posao koji joj pričinjava zadovoljstvo”.

Imamo 510 dunuma kukuruza, pet ječma, a povremeno mijenjamo kulture… Sijemo travu za pčele, imamo pet dunuma voćnjaka, bavimo se pčelarstvom i povrtlarstvom. Tu su i dva plastenika sa povrćem i mnogo sadimo na otvorenom, sadimo gladiole i po tome nas znaju. Nastojimo da imamo svega po malo, ali da je zdravo i kvalitetno – bez hemije, ističe Mićićeva.

Imaju mnogo raznovrsnog voća – kruške, jabuke, ribizle, trešnje, višnje, šljive, nektarine, grožđe, lubenice, dinje, a poznati su i po čuvenoj rakiji “viljamovki”.

Pročitajte još...   Otkup voća i povrća zavisi od kupovne moći građana

Mićići sade paradajz, papriku, krompir, luk, pasulj, brokoli, karfiol, mrkvu, peršun i celer.

Počeli smo da sadimo novu vrstu batat krompira i za sada je sve niklo. To je novo i nadam se da ćemo sljedeće godine proširiti proizvodnju, jer će prozvodi imati ljekovita svojstva, napominje Mira.

Mićići uvijek traže savjete od stručnih lica, od kojih dobijaju i sadnice, a često im pomažu djeca tražeći podatke na internetu. Osim toga, stalno se edukuju, idu na predavanja.

Pročitajte još...   Brčko: Ćilimi od vune alpake iz BiH idu u cijelu EU

Mira Mićić napominje da imaju razne vrste tikvi – stambolke, orgite i muskantne, a sada su posijali i tursku tikvu koja se zove djevojački nokat, tu je i tikva sarita koja podsjeća na špagete.

Foto: Srna

Kada je riječ o voćnjaku, od poplave stalno obnavljamo stabla, polako se oporavljamo, ističe Mićićeva i napominje da mnogo vremena provode i u pčelinjaku.

Pravim kreme od nevena, gaveza, pekmeze i salate. Od ove jeseni počeću da pravim marmelade i pekmeze od voća i salate, jer su moji gosti to probali i zainteresovani su da kupe, navodi Mićićeva.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši