Vrijedni poljoprivrednici iz Janje Feriz i Enes Baćevac | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Vrijedni poljoprivrednici iz Janje Feriz i Enes Baćevac

Vrijedni poljoprivrednici iz Janje

Mještani Janje, najvećeg povratničkog mjesta u BiH, oduvijek su bili poznati kao vrijedni ljudi. Ova semberska varošica poznata je po proizvodnji povrća, a tu tradiciju i danas mnogi njeguju.

Vrijedni poljoprivrednici iz Janje

Nije lako

Poljoprivredom i kovačkim zanatom bave se i Feriz i Enes Baćevac. U ovoj porodici ljubav prema zemlji se prenosi sa koljena na koljeno, a iako je svaka godina neizvjesna, Baćevci kažu da su najsrećniji kada uberu plodove svog rada.

Feriz i Enes obrađuju 130 dunuma zemlje. Na 40 dunuma siju pšenicu i kukuruz, a na preostalim oranicama povrtarske kulture, luk, krompir i kupus.

Enes, koji se nedavno oženio, odlučio je da radi ono čime su se bavili njegov djed i otac – poljoprivredom.

Vrijedni poljoprivrednici iz Janje

Nije lako. Od svanuća pa do mrkle noći pune ruke posla. Sve skupo, sjemena, hemija, repromaterijali. Za to se novac mora naći, jer ne možemo dozvoliti da nam oranice zarastaju u šiblje. Problem je naći i radnu snagu, jer sve što je radno sposobno ode u potrazi za boljim životom u inostranstvo. Ako je godina dobra i rodna, vrijeme posluži, a cijene budu zadovoljavajuće, može se solidno živjeti, kaže mladi poljoprivrednik.

Enes je posebno zainteresovan za proizvodnju luka.

Prošla godina je bila odlična. Kilogram luka bio je jednu KM. Najbolje su mi se pokazale sorte študgarter i radar. Doduše, radara je manje, jer je podložan truleži. Imam hangare, šupe i drugi adekvatan prostor za lagerovanje, pa nisam prisiljen da prodajem budzašto. Sačuvam ga, pa dočekam bolju cijenu. Ima dosta posla, zahtijeva prskanje, a samo “uspremanje” odnosno kupljenje obavi se za nekoliko dana, priča Enes.

Isplati se

Ove godine Enes će povećati i površine pod krompirom. Ugovor je sklopio sa zadrugom “Agrofarmer”.

Zasadiću ga na 10 dunuma. Lijepa je cijena, redovno izmiruju obaveze prema proizvođačima, a obezbjeđuju i repromaterijal. Tako da sam zadovoljan uslovima saradnje, naglašava Enes.

Vrijedni poljoprivrednici iz Janje

Može Enes da posluži kao primjer mnogima. Savjetuje mlade ljude da ne bježe od poljoprivrede, pogotovo u Semberiji koja ima sve preduslove za proizvodnju zdrave hrane. Planira da poveća i broj goveda koje ima u domaćinstvu, jer se, kako kaže, uvijek mogu dobro prodati, pa mu predstavljaju neku vrstu “štednje”.

Pročitajte još...   Koliko će njemački zakon uticati da odliv radne snage ?

Velika podrška ovom mladom čovjeku je njegov otac Feriz koji se uz poljoprivredu bavio i kovačkim zanatom, danas veoma rijetkim, pa se na prste mogu izbrojati oni koji se njime bave.

To su mi radili i otac i stric. Od njih sam i naučio. Klepam lemeše, popravljam, varim. Nekada je ovaj zanat bio veoma tražen, ali i danas ima onih ljudi koji koriste moje usluge, kaže Feriz.

Traktor od 60 godina

Otac i sin velika su podrška jedan drugom. Imaju dosta planova. Namjeravaju da obnove poljoprivrednu mehanizaciju, nabave nove freze i traktor. Među njihovom mehanizacijom je i traktor star više od 60 godina, ali koji i dalje radi kao sat, jer se održava i čuva kao najveće blago.

Pročitajte još...   Usvojena odluka o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini

Na mladima svijet ostaje. Enes se toga drži, pa prati najnovija dostignuća u proizvodnji povrća i primjenjuje savjete stručnjaka. Koristi svaku priliku da se stručno usavrši, pa redovno prisutsvuje predavanjima za poljoprivrednike.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''