Vrijednim radom od jednog teleta do respektabilne farme | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vrijednim radom od jednog teleta do respektabilne farme

Besplatne analize
Kratkom šetnjom kroz objekat u kojem se nalazi četrdesetak grla, Željko Herceg, proizvođač mlijeka iz Male Bukovice, kod Doboja, pokazao je ministrima Borisu Pašaliću i Staši Košarcu te gradonačelniku Borisu Jeriniću kako je vrijednim radom za sedam godina, zajedno sa suprugom Dijanom, stigao od jednog teleta do respektabilne farme koja dnevno proizvede i isporuči oko 500 litara mlijeka.

To je od tridesetak muznih grla, a onih deset su u pripremi kao junice i telad. Od 2014. do danas rekonstruisali smo objekte, proširili broj grla te kupili mehanizaciju uz pomoć resornog ministarstva. U domaćinstvu radimo supruga i ja, a tu su nam i sinovi, nadamo se da će i oni da nastave ovaj posao, jer neko hranu mora da proizvodi. Ja pijem mlijeko mojih krava, jedemo sir, kajmak, moja djeca konzumiraju tu hranu, zdrava su, hvala Bogu.

rekao je Herceg te dodao da mu je bolje da muze krave u svom dvorištu nego na Zapadu.

Pročitajte još...   Proizvode 150.000 litara mlijeka, nema godišnjeg i bolovanja

On ističe da namjerava povećati broj grla i sagraditi nove objekte. Hranu proizvodi na svojim njivama, ali i na zakupljenim, te dodaje da bi im dobro došle veće parcele kako bi proizvodnja bila rentabilnija.

Grad Doboj prošle godine izdvojio je određena sredstva po svakom grlu. Namjera je da to bude trajna kategorija i u tom pravcu ćemo sigurno ići i ove godine. Ja sam siguran da je to put kako ljude stimulisati da uživaju u plodovima svog rada, tj. da im olakšamo i pomognemo.

kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Na imanju porodice Herceg vidjeli smo da mladi ljudi mogu za kratko vrijeme da uspostave proizvodnju mlijeka i da žive od svog rada.

kaže Boris Pašlić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te dodaje da resorno ministarstvo već duže vrijeme podržava mljekarski sektor.

Ako vam kažem da je prošle godine, u odnosu na 2019, proizvedeno šest-sedam miliona litara mlijeka više, to dovoljno govori da je ovaj sektor u ekspanziji i nastavićemo s tom podrškom. Iznosi premija će ostati nepromijenjeni. Mi smo 2019. smanjili premiju za mlijeko, ona je bila 0,30 KM, a morali smo ta izdvajanja da redukujemo da bismo podržali neke druge sektore.

izjavio je Pašalić.

Pročitajte još...   Košarac: Neophodna mesoprerađivačka postrojenja

Mlijeko proizvedeno na imanju porodice Herceg prerađuje kompanija “Mlijekoprodukt”, a proizvođači mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH, kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, svoje proizvode izvoze u zemlje EU i CEFTA, ali ovo ministarstvo radi i na otvaranju nekih novih tržišta.

Za nas je jedno od atraktivnih tržišta Ruska Federacija te Kina. Jedna isporuka mliječnih proizvoda iz Hercegovine, iz kompanije ‘Pađeni’, već je otišla u Maleziju i Ujedinjene Arapske Emirate, tako da razumijemo potrebu da otvorimo nova tržišta.

kazao je Košarac.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''