Vrtoglave cijene uticale na prodaju na zelenim pijacama | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vrtoglave cijene uticale na prodaju na zelenim pijacama

Zbog nezapamćeno visokih cijena poljoprivrednih proizvoda u aprilu ove godine, zelene pijace u Republici Srpskoj su zabilježile manji promet povrća.

To potvrđuje i zvanična statistika. Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u aprilu 2019. iznosila skoro 1,1 milion KM. To je u poređenju sa aprilom 2018. manje za 16,8 odsto.

S druge strane, na zelenim pijacama u RS u aprilu prošle godine prodato je poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 1,3 miliona KM. Ili 7,5 odsto više u odnosu na isti mjesec 2017, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U aprilu ove godine, u poređenju sa aprilom lane, količina prodatih paprika bila je manja za 35,6, a krompira za 27,6 odsto. U pomenutom periodu, smanjen je i promet crnog luka, pasulja, paradajza, krastavaca, mrkve, kupusa.

Pročitajte još...   Sve što proizvedu, to i prodaju

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu je u aprilu kilogram mladog luka išao i do četiri, a kilogram mladok krompira 3,5 KM. Dakle, dva kilograma ovog povrća su koštali skoro kao kilogram svinjetine.

Kupus je u aprilu išao i do 2,4 KM. Kilogram ovog povrća u isto doba prošle godine mogao kupiti za pola marke.

I građani poručuju da ne pamte više cijene povrća, zbog čega kupuju sve manje ovih proizvoda.

Dospjeli smo u poziciju da su nam krompir, luk i kupus postali luksuz, što nikada nije bilo. Naravno da cijene diktiraju kupljenu količinu. Nije isto kad neko povrće po kilogramu košta pola marke ili nekoliko puta toliko. Svjesni smo mi da su proizvođači u problemima, ali sa previsokim cijenama ne mogu da očekuju zadovoljavajući promet i zaradu.

Poljoprivredni proizvođači poručuju da je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ove godine stradalo čak i povrće koje se smatra otpornijim kao, na primjer, krompir, luk i kupus, zbog čega je i njegova cijena kudikamo viša nego ranijih godina.

Pročitajte još...   U Srpskoj isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu, dok su u Federaciji posticaji i dalje blokirani

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka