Ponedjeljak , 17 Februara 2020
Početak / Agro vijesti / Za deset mjeseci spriječen uvoz 69 tona zaraženog mesa

Za deset mjeseci spriječen uvoz 69 tona zaraženog mesa

Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stavili su van prometa i naložili neškodljivo uništavanje 37.118 kilograma sirovina i proizvoda životinjskog porijekla za koje je utvrđeno da su zdravstveno neispravni, a zbog prisustva salmonele naložen je povrat 68.680 kilograma sirovina iz uvoza čiji su dalji promet i upotreba zabranjeni, prenosi blic.rs

Foto: hariscalkic.com

Portparol Uprave Vildana Brdarić navela je da su za 10 mjeseci ove godine veterinarski inspektori uzeli 5.577 uzoraka proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, hrane za životinje, briseva radnih površina, ambalaže.

Od ukupnog broja uzetih uzoraka za najveći broj njih, odnosno za 4.582 ili oko 82 odsto zatražena je mikrobiološka analiza, rekla je Brdarićeva.

Prema njenim riječima, kod 23 mikrobiološki ispitana uzorka utvrđene su neusklađenosti, odnosno prisustvo mikroorganizama suprotno važećim propisima u BiH, prenosi “Dnevni avaz”.

U 13 uzoraka detektovano je prisustvo salmonele, u 6 klostridije, a u 4 uzorka prisustvo stafilokoka i ešerihije koli veće od dozvoljene količine.

U četiri ispitana uzorka utvrđena je nedozvoljena količine teških metala, arsena i kadmija.

Izvor: Blic.rs

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Izvoz mesa u rukama parlamenta

Stroge kazne za one koji varaju potrošače

Borbi protiv prevaranata u prehrambenoj industriji i onih koji na tržište plasiraju neadekvatne proizvode priključila …