Za deset mjeseci spriječen uvoz 69 tona zaraženog mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za deset mjeseci spriječen uvoz 69 tona zaraženog mesa

Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stavili su van prometa i naložili neškodljivo uništavanje 37.118 kilograma sirovina i proizvoda životinjskog porijekla za koje je utvrđeno da su zdravstveno neispravni, a zbog prisustva salmonele naložen je povrat 68.680 kilograma sirovina iz uvoza čiji su dalji promet i upotreba zabranjeni, prenosi blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: hariscalkic.com

Portparol Uprave Vildana Brdarić navela je da su za 10 mjeseci ove godine veterinarski inspektori uzeli 5.577 uzoraka proizvoda životinjskog porijekla, sirovina, hrane za životinje, briseva radnih površina, ambalaže.

Od ukupnog broja uzetih uzoraka za najveći broj njih, odnosno za 4.582 ili oko 82 odsto zatražena je mikrobiološka analiza, rekla je Brdarićeva.

Prema njenim riječima, kod 23 mikrobiološki ispitana uzorka utvrđene su neusklađenosti, odnosno prisustvo mikroorganizama suprotno važećim propisima u BiH, prenosi “Dnevni avaz”.

Pročitajte još...   BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

U 13 uzoraka detektovano je prisustvo salmonele, u 6 klostridije, a u 4 uzorka prisustvo stafilokoka i ešerihije koli veće od dozvoljene količine.

U četiri ispitana uzorka utvrđena je nedozvoljena količine teških metala, arsena i kadmija.

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz