Zahlađenje u posljednji momenat | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Zahlađenje u posljednji momenat

Svi smo svjedoci ovogodišnjih nadprosječnih temperatura za ovo doba godine, koje svakako nije ni najmanje odgovaralo proizvođačima pod “vedrim nebom” odnosno biljkama koje uzgajamo u zasadima pod vedrim nebom.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: wnpr.org

Današnji pad temperatura će svakako usporiti kretanje vegetacije, te se iskreno nadamo da će se ovakav trend nižih temperatura zadržati barem nekih 15-20 dana.

Naime, sve biljke da bi krenule u novu vegetaciju moraju proći određeni broj sati u uslovima niskih temperatura (Ispod 5 stepeni Celzijusa). Taj broj kod jabučastog voća se kreće oko 1000 sati (cca 40 dana), kod jagodičastog je nešto manje. Stava smo da do sada biljke nisu sakupile ovaj broj sati te niže temperature koje su nastupile će odlično doći da bi biljke kvalitetno krenule u novu vegetaciju.

Zahlađenje propraćeno sniježnim pokrivačem će odlično doći za sve voćarske kulture, osim ranih sorti kajsije koje su već izbeharale. Pad temperatura će odložiti kretanje vegetacije, a sniježni pokrivač će dijelom zaštiti voćku od mogućnosti izmrzavanja, rekao je za Aroportal magistar poljoprivrede Terzić Armin.

Pored samih biljaka veliki problem viših temperatura se ogleda u štetnicima i bolestima biljaka. Naime, štetnici i bolesti biljaka na temperaturama iznad 0 stepeni su bez ikakvih problema preživljele, te ove godine moramo obratiti veliku pažnu kod zaštite napih uzgajanih kultura od bolesti i štetočina.

Pročitajte još...   Jabuke povučene sa tržišta BiH

Prema najavama meteorologa, slično vrijeme praćeno niskim temperaturama će se zadržati u naredne dvije sedmice.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo