Zaštitite životinje od zime! | Agroportal.ba
Agro savjeti

Zaštitite životinje od zime!

Stočari moraju da preduzmu sve neophodne mjere kako bi obezbijedili da se životinjama ne nanosi nepotreban bol. Patnja, strah i stres, odnosno povrede.

Niske temperature

U slučaju ekstremno niskih temperatura i obilnih padavina dužni su da obezbijede zaštitu životinja od uticaja loših vremenskih prilika. Te redovnu ishranu i dovoljno vode.

Životinje moraju da imaju nesmetan i slobodan pristup štali ili nekoj drugoj vrsti zaklona. Kako bi mogle da se sklone od hladnoće. Kada su u pitanju konji, preporučljivo je da se prekriju ćebadima. Koja će im pomoći da održe tjelesnu temperaturu i suvo tijelo. Važno je obratiti pažnju da se voda u pojilicama koje se drže napolju ne zaledi.

Na niskim temperaturama treba pojačati ishranu životinja. Te je davati je u neograničenim količinama. To će im pružiti neophodnu energiju.

Pročitajte još...   Žetveni ostaci, njihov značaj za zemljište i naredne kulture

Prevoz životinja

Kada je u pitanju prevoz životinja. Posebna pažnja mora se usmjeriti na plan puta i mora se dobro provjeriti ruta kojom će se kretati prevoz. Jer u ovakvim slučajevima može doći do blokade, zastoja i sličnog. Za telad mlađu od šest mjeseci, ždrijebad mlađu od četiri mjeseca, prasad do 10 kilograma težine i jagnjad lakšu od 20 kilograma u vozilima obavezno treba obezbijediti prostirku.

U slučajevima ekstremno niskih temperatura prostirku treba obezbijediti i starijim. Odnosno težim životinjama. Ako putovanje traje dugo, odnosno duže od osam časova. Ventilacioni sistem u prevoznom sredstvu mora da bude takav da temperaturu u smještajnom prostoru za životinje održava iznad nula stepeni.

Stočne pijace

U slučajevima ekstremno niskih temperatura nije preporučljivo izvođenje životinja na stočne pijace. Čak i ako su obezbijeđeni odgovarajući smještajni uslovi. Treba uzeti u obzir negativne posljedice koje mogu nastati tokom prevoza životinja do pijaca.

Pročitajte još...   Po uzoru na nekadašnju ‘Titovu brazdu’ na ljeto kreće takmičenje orača Srpske

Od suštinskog je značaja da se na stočnim pijacama obezbijede dovoljne količine vode. Kao i alternativni izvori napajanja. Ukoliko to nije moguće, treba prestati s prijemom životinja.

Ukoliko se životinje smještaju tokom noći u depoe stočne pijace. Odgovorno lice mora da obezbijedi funkcionalne prostorije i dovoljnu količinu prostirki, hrane, vode i zaštitu od loših vremenskih prilika.

Kućni ljubimci

Kućne ljubimce treba držati zatvorene i ni pod kojim uslovima ih ne treba dugo ostavljati. Izlaganje nosa, ušiju i šapa kućnih ljubimaca ekstremno niskim temperaturama može dovesti do smrzavanja i hipotermije. Iz tog razloga, kratkodlakim psima prilikom izvođenja, čak i u kratku šetnju, treba obući džemper.

www.agromedia.rs

Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj paprike na otvorenom

Agro savjeti

Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva