Zaštitite životinje od zime! | Agroportal.ba
Agro savjeti

Zaštitite životinje od zime!

Stočari moraju da preduzmu sve neophodne mjere kako bi obezbijedili da se životinjama ne nanosi nepotreban bol. Patnja, strah i stres, odnosno povrede.

Niske temperature

U slučaju ekstremno niskih temperatura i obilnih padavina dužni su da obezbijede zaštitu životinja od uticaja loših vremenskih prilika. Te redovnu ishranu i dovoljno vode.

Životinje moraju da imaju nesmetan i slobodan pristup štali ili nekoj drugoj vrsti zaklona. Kako bi mogle da se sklone od hladnoće. Kada su u pitanju konji, preporučljivo je da se prekriju ćebadima. Koja će im pomoći da održe tjelesnu temperaturu i suvo tijelo. Važno je obratiti pažnju da se voda u pojilicama koje se drže napolju ne zaledi.

Na niskim temperaturama treba pojačati ishranu životinja. Te je davati je u neograničenim količinama. To će im pružiti neophodnu energiju.

Pročitajte još...   Žetva suncokreta, osnovne smjernice

Prevoz životinja

Kada je u pitanju prevoz životinja. Posebna pažnja mora se usmjeriti na plan puta i mora se dobro provjeriti ruta kojom će se kretati prevoz. Jer u ovakvim slučajevima može doći do blokade, zastoja i sličnog. Za telad mlađu od šest mjeseci, ždrijebad mlađu od četiri mjeseca, prasad do 10 kilograma težine i jagnjad lakšu od 20 kilograma u vozilima obavezno treba obezbijediti prostirku.

U slučajevima ekstremno niskih temperatura prostirku treba obezbijediti i starijim. Odnosno težim životinjama. Ako putovanje traje dugo, odnosno duže od osam časova. Ventilacioni sistem u prevoznom sredstvu mora da bude takav da temperaturu u smještajnom prostoru za životinje održava iznad nula stepeni.

Stočne pijace

U slučajevima ekstremno niskih temperatura nije preporučljivo izvođenje životinja na stočne pijace. Čak i ako su obezbijeđeni odgovarajući smještajni uslovi. Treba uzeti u obzir negativne posljedice koje mogu nastati tokom prevoza životinja do pijaca.

Pročitajte još...   Savjeti za sadnju krompira u plasteniku

Od suštinskog je značaja da se na stočnim pijacama obezbijede dovoljne količine vode. Kao i alternativni izvori napajanja. Ukoliko to nije moguće, treba prestati s prijemom životinja.

Ukoliko se životinje smještaju tokom noći u depoe stočne pijace. Odgovorno lice mora da obezbijedi funkcionalne prostorije i dovoljnu količinu prostirki, hrane, vode i zaštitu od loših vremenskih prilika.

Kućni ljubimci

Kućne ljubimce treba držati zatvorene i ni pod kojim uslovima ih ne treba dugo ostavljati. Izlaganje nosa, ušiju i šapa kućnih ljubimaca ekstremno niskim temperaturama može dovesti do smrzavanja i hipotermije. Iz tog razloga, kratkodlakim psima prilikom izvođenja, čak i u kratku šetnju, treba obući džemper.

www.agromedia.rs

0Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj jagode u zaštićenom prostoru: Šta je najisplativije?

Agro savjeti

Šest načina kako biljke sačuvati od toplotnog stresa