Zelena prognoza za narednih sedam dana | Agroportal.ba
Agro vijestiPijačni barometar

Zelena prognoza za narednih sedam dana

Ratarstvo: Strna žita se nalaze u fazi vlatanja do klasanja u zavisnosti od vrste i vremena sjetve. Povrtarstvo: Paprika, paradajz i kupus su presađeni u plastenike, a berba krastavca je već počela. Voćarstvo: Koštičavo voće se nalazi u intezivnom porastu.

Ratarstvo: Strna žita se nalaze u fazi vlatanja do klasanja u zavisnosti od vrste i vremena sjetve. Vrši se prihrana azotnim đubrivima a isto tako i folijarnim đubrivima i bio stimulatorima. Prethodna kiša je dobro došla i veoma dobro uticala na formiranje klasa kod žitarica. 

Usjevi pšenice su u početnim fazama klasanja, u dobrom su zdravstvenom stanju.

Šteta na usjevima kukuruza mogu biti naročito velike ako dodje do masovne pojave pipe u periodu nicanja kukuruza i obrazovanja prva dva do četiri lista. S obzirom da je registrovana pojava pipe u kukuruzu, ako proizvođači registruju 3 do 4 imaga pipe kukuruza po m2 preporučuje se sprovođenje hemijskih mjera zaštite i to insekticidima na bazi aktivne materije bifentrin ili cipermetrin.

Pročitajte još...   Kajmak s mlijeka kupi uvozni lobi

Uljana repica uveliko cvjeta i u dobroj je kondiciji i u dobrom zdravstvenom stanju.

Povrtarstvo: Paprika, paradajz i kupus su presađeni u plastenike, a berba krastavca je već počela. Obavezno je provjetravanje plastenika, kao i redovno navodnjavanje i prihrana.Paprika i paradajz  su u fazi formiranja cvjetova i zametanja prvih plodova. U ovom periodu paziti na pojavu trpisa i lisnih vaši. Krompir je u fazi nicanja, može se vršiti ogrtanje krompira i međuredna obrada ako ima korovskih biljaka. Kupus je u fazi od presađivanja do sječenja u zavisnosti od vremena sadnje. Poslije kišnog perioda uz porast temperatura dolazi do pojave pepelnice i plamenjače, te bi trebalo izvršiti tretmane protiv pojave ovih bolesti. 

Pročitajte još...   Vremenska prognoza za 18.09.2020.

Voćarstvo: Koštičavo voće se nalazi u intezivnom porastu. U zasadima trešnje i kajsije potrebno je izvršiti tretmane protiv crne vaši trešnje.

Šljiva i breskva se nalaze u fazi porasta plodova. Potrebno je izvršiti tretman na bazi insekticida protiv savijača obe vrste voća uz prihranu. Potrebno je obezbijediti velike količine vode.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''