Zlatne medalje za romanijski skorup i dimljeni sir na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zlatne medalje za romanijski skorup i dimljeni sir na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu

Udruženje proizvođača “Romanijski skorup –kajmak”  osvojilo je dvije zlatne medalje za mladi dimljeni kajmak i dimljeni suvi sir, na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji je održan ovog vikenda.

Ovoj najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pored članica udruženja „Romanijski skorup – kajmak“ prisustvovao je i pomoćnik ministra Miroslav Bojić, sa saradnicima iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Sajam je okupio sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, u ovom dijelu Evrope. Ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata. Ovakvi sajmovi su prilika za afirmaciju naših autohtonih proizvoda.

2014. Godine Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, pri MPŠV RS je preuzeo svu odgovornost da svojim kapacitetima, pomogne Udruženju u ostvarenju cilja zaštite. Pa je s toga stupljeno u kontakt sa organima i organizacijama na državnom i lokalnom nivou, koje bi mogle podržati ovaj veoma zahtjevan projekat.
 

Zaštićen proizvod

 
Udruženju proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ dostavljen je certifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva. Njim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica Evropske unije.
Zaštitom geografskog porijekla stvoreni su preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka. To će uzrokovati trajnu konkurentsku prednost za naše proizvođače. Te omogućiti im lakši plasman i prepoznatljivost na ovim stranim tržištima. Zaštitom geografskog porijekla sprečava se neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet skorup-kajmaka.
 
Ovim putem, udruženje izražava veliku zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na podršci. Te Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, članici Grupacije Svjetske banke, na stručnoj i finansijskoj pomoći pruženoj kroz Projekat unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu – ICAM, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, projektom je podržan niz aktivnosti udruženja. Od prikupljanja dokumentacije i sredstava potrebnih za zaštitu geografske oznake, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Pa do marketinških aktivnosti predstavljanja proizvoda.
Izjavili su u Udruženju  „Romanijski skorup –kajmak”.
 
Dodali su da su će ove aktivnosti omogućiti ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima kojima je prodaja Romanijskog skorupa-kajmaka jedini izvor prihoda.
 
Cilj je imati pozitivan uticaj na širenje proizvođača Romanijskog skorupa – kajmaka, odnosno mladih žena u ruralnim područjima koje kroz standardizovan način proizvodnje i kvaliteta ovog autohtonog proizvoda mogu doći do finansijskih prihoda. Odnosno širenje članstva Udruženja proizvođača Romanijski skorup – kajmak. Ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja ima pozitivan uticaj i na širu društvenu zajednicu, a pogotovo u definisanom geografskom području gdje se proizvodi Romanijski skorup – kajmak (opštine Sokolac, Han Pijesak i Rogatica).
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.