Srpska da podrži proizvodnju hercegovačkog meda od kadulje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Srpska da podrži proizvodnju hercegovačkog meda od kadulje

Prodajem med

Direktor preduzeća “Hercegovina med” iz Trebinja Zoran Jakšić kaže da bi Republika Srpska morala da podrži proizvodnju hercegovačkog meda od kadulje, jedne od najljekovitijih biljaka na svijetu.

med od kadulje

Srpska bi morala da stane iza hercegovačkog meda od kadulje, jer je riječ o biljci koja, zbog krševitog i sunčanog podneblja u kom raste, spada u red najljekovitijih na svijetu.

Rekao je Jakši na štandu Privredne komore Republike Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On kaže da bi korist od toga imala i Srpska. Pretežno mala preduzeća koja učestvuju u lancu proizvodnje i prodaje meda.

Jakšić je kao primjer dobre prakse u tom smislu naveo Australiju i Novi Zeland, države koje su stale iza proizvodnje i plasmana meda od ljekovite biljke manuke, koja raste u tom dalekom regionu.

Ove države stale su iza svojih pčelara koji proizvode med od manuke. Uz dobru marketnšku kampanju, njegova cijena na svjetskim tržištima prešla je nevjerovatnih 200 dolara po kilogramu. Naravno, tome su prethodila i istraživanja. Kako same biljke, tako i tržišta gdje će se plasirati.

On kaže da hercegovačka kadulja ni za milimetar ne zaostaje za manukom po svojim ljekovitim svojstvima i siguran je da bi se hercegovački med od kadulje, uz podršku države, mogao veoma brzo naći na svjetskim tržištima. Rame uz rame sa medom od manuke, i to kvalitetom, cijenom i ljekovitošću.

Pročitajte još...   BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Novo tržište

Jakšić ističe da se “Hercegovina med” od nedavano okušao na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Dubaiju i da vjeruje da će kvalitetom brzo osvojiti to veliko i bogato tržište.

Kao benefite od nastupa “Hercegovina meda” na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, Jakšić navodi povezivanje sa klasterom “Panonska pčela” iz Novog Sada.

Oni su nas pozvali da učestvujemo u njihovom senzornom istraživanju u kojem je učestvovalo osam, devet država, a koje su dale 100 uzoraka meda. `Hercegovina med` je osvojio drugu nagradu za kvalitet meda, što nas je učinilo veoma ponosnim.

Kao drugi benefit od prošlogodišnjeg sajma Jakšić je naveo da sada njihov hercegovački med u Beogradu promovišu u “Staroj hercegovačkoj kući”, ali promovišu i Hercegovinu i Trebinje.

Pročitajte još...   BH proizvođači mlijeka u radnoj posjeti Sloveniji

On kaže da na ovogodišnjem sajmu “Hercegovina med” nastupa sa medom od vrijeska u kojem ima 20 do 25 odsto polenovih zrnaca te biljke. Ostalo su polenova zrnca drugih biljaka, koje nisu ništa manje kvalitetne i ljekovite.

U svakom medu iz Hercegovine ima, inače najmanje 200 polenovih zrnaca od različitih biljaka. Upravo to ga čini blagodarnim za zdravlje ljudi.

“Hercegovina med” je otkupljivač meda koji godišnje preradi, napuni, upakuje i spremi za tržište oko 15 tona tog pčelinjeg proizvoda.

Med se otkupljuje iz takozvanih eko-zona, od odabranih i kontrolisanih kooperanata.

U Novom Sadu u toku je Međunarodni poljoprivredni sajam na kom je prisutno više od 1.500 izlagača iz oko Srbije. Kao i 30 zemalja regiona, Evrope i svijeta.

Međunarodni poljoprivredni sajam traje do petka, 17. maja. Održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše