200 KM po hektaru, značajan regres za poljoprivrednike Semberije | Agroportal.ba
Agro vijesti

200 KM po hektaru, značajan regres za poljoprivrednike Semberije
Za poljoprivrednike u Semberije od posebnog je značaja da je i ove godine nadležno ministarstvo Republike Srpske preduzelo određene mjere na unapređenju proizvodnje merkantilne pšenice, među kojim je obezbijeđeni regres u visini od 200 KM po hektaru, navodi se u informaciji koja će sutra biti razmatrana na sjednici Skupštine grada Bijeljina, prenose nezavisne.

Poljoprivrednicima je od posebnog značaja i premija od pet feninga po kilogramu za one proizvođače koji su u jesen 2017. godine zasijali minimum jedan i po hektar, sa sjetvenom normom od najmanje 170 kilograma po hektaru, a sve to prijavili u određenim rokovima u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge i Agenciji za agrarna plaćanja.

Ove proizvodne 2017-2018. godine rekordan broj poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja, oko 1.800, prijavilo je sjetvu sa deklarisanim sjemenom na površini od 8.600 hetara, što uz odgovarajuće vremenske uslove i primjenu svih agrotehničkih mjera, predstavlja osnov za ostvarivanje odgovarajućih prinosa sa kvalitetnim zrnom pšenice, navodi se u informaciji o realizaciji proljećne sjetve i pripremi za žetvu strnih žita.

Zahvaljujući uloženom trudu zemljoradnika, kao i vremenskim prilikama koje su do sada išle na ruku biljnoj proizvodnji, pšenica, kao i ostale kulture su u dobrom stanju, ističe se u informaciji.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 15.10.2019

Uz korektan odnos mlinara u određivanju otkupne cijene, ove godine napokon se mogu očekivati dobri proizvodni rezultati, kako u ovoj proizvodnji, tako i agraru uopšte.

Mora se imati u vidu činjenica da se samo sa prinosom iznad pet tona po hektaru, a što iziskuje i velike troškove uz primjenu svih agrotehničkih mjera, ostvaruje finansijska dobit kod proizvodnje pšenice, ističe se u ingormaciji.

Odjeljenje za poljoprivredu grada Bijeljina je, s ciljem što kvalitetnijeg obavljanja žetve strnih žita i preuzimanja svih ponuđenih tržišnih viškova pšenice uz realnu otkupnu cijenu koja bi bila stimulativna za predstojeću jesenju sjetvu, predložilo da Skupština grada uputiti inicijativu prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da radi zaštite domaće proizvodnje zabrane uvoz pšenice u periodu od 1. jula do 30. septembra.

Pročitajte još...   Sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev zaposlenih u “Žitoprometu”: Uplata depozita do kraja mjeseca

Od ovog ministarstva se traži i preduzimanje svih dozvoljenih mjera na zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje s obzirom na sve veći deficit u spoljno-trgovinskoj razmjeni sa poljoprivrednim proizvodima nakon primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Skupština grada Bijeljina bi prema Vladi Republike Srpske trebalo da uputi inicijativu na donošenju zakona o restituciji, kojim bi se izvršio započeti proces povrata zemljišta oduzetog nakon Drugog svjetskog rata, a što je svojevremeno stopirao visoki predstavnik za BiH, navodi se u informaciji Odjeljenja za poljoprivredu Bijeljina.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.

Komentariši