“Pod lupom” 150 preduzeća zbog izvoza trupaca | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Pod lupom” 150 preduzeća zbog izvoza trupaca
Institucije RS u čijoj je nadležnosti šumarstvo i drvoprerada dobile su spisak sa 150 domaćih preduzeća koja su lani izvozila poluproizvode i proizvode od drveta, a sva će se naći pod lupom prilikom zaključivanja novih ugovora o isporuci sirovine za preradu, piše glassrpske.

Vlada RS je početkom oktobra prošle godine uvela zabranu izvoza trupaca kako bi domaći prerađivači imali dovoljno sirovine i ta odluka bila je na snazi do aprila ove godine. Pojedina preduzeća su uprkos tome nastavila da izvoze trupce iz Srpske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je zbog toga nedavno zatražilo od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) spisak svih preduzeća koja su izvozila trupce.

Spisak ima 77 strana i obuhvatio je čitavu prošlu godinu. U tom dokumentu izvoz je prikazan po tarifama tako da je moguće utvrditi ko je izvozio trupce samo odlaskom u preduzeća. Po tarifama je teško zaključiti koja su preduzeća izvozila trupce, kazao je izvor “Glasa Srpske” iz “Šuma RS”.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su da su zatražili spisak od UIO.

Na spisku se nalazi oko 150 preduzeća koja su lani izvozila poluproizvod i gotov proizvod od drveta, a jedan dio i ogrevno drvo. Spisak smo analizirali, ali nismo mogli utvrditi precizno ko je izvozio trupce jer on obuhvata i period kada odluka Vlade nije bila na snazi. Nismo mogli detaljno utvrditi da li je riječ o izvozu trupaca ili rezanoj građi, rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo RS Goran Zubić i dodao da će firme sa spiska ostati pod posebnom prismotrom i da će za one koje nastave sa starom praksom ostati bez novih ugovora o isporuci sirovine sa “Šumama RS.

Naglasio je da je i tržišna inspekcija u kontrolama poštovanja Vladine odluke o zabrani izvoza trupaca utvrdila da su je kršila pojedina preduzeća.

U 28 kontrola preduzeća utvrđeno je da njih osam krši odluku Vlade i izvozi trupce, kazao je Zubić i dodao da su tim preduzećima izrečene kazne.

Inicijativa vlada entiteta

Pročitajte još...   Evropska unija objavila javni poziv za dodjelu tri miliona KM bespovratnih sredstava

Kako bi stali ukraj izvozu trupaca vlade RS i FBiH zatražile su od Savjeta ministara ViH da zabrani izvoz na dvije godine.

Uvođenjem ove mjere domaći drvoprerađivači riješili bi problem nedostatka drveta i bilježili još bolje rezultate. Vlade entiteta traže od Savjeta ministara uvođenje takse na izvoz rezane građe od bukve i hrasta i ogrevnog drveta takođe na dvije godine.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši