“Pod lupom” 150 preduzeća zbog izvoza trupaca | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Pod lupom” 150 preduzeća zbog izvoza trupaca
Institucije RS u čijoj je nadležnosti šumarstvo i drvoprerada dobile su spisak sa 150 domaćih preduzeća koja su lani izvozila poluproizvode i proizvode od drveta, a sva će se naći pod lupom prilikom zaključivanja novih ugovora o isporuci sirovine za preradu, piše glassrpske.

Vlada RS je početkom oktobra prošle godine uvela zabranu izvoza trupaca kako bi domaći prerađivači imali dovoljno sirovine i ta odluka bila je na snazi do aprila ove godine. Pojedina preduzeća su uprkos tome nastavila da izvoze trupce iz Srpske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je zbog toga nedavno zatražilo od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) spisak svih preduzeća koja su izvozila trupce.

Spisak ima 77 strana i obuhvatio je čitavu prošlu godinu. U tom dokumentu izvoz je prikazan po tarifama tako da je moguće utvrditi ko je izvozio trupce samo odlaskom u preduzeća. Po tarifama je teško zaključiti koja su preduzeća izvozila trupce, kazao je izvor “Glasa Srpske” iz “Šuma RS”.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su da su zatražili spisak od UIO.

Na spisku se nalazi oko 150 preduzeća koja su lani izvozila poluproizvod i gotov proizvod od drveta, a jedan dio i ogrevno drvo. Spisak smo analizirali, ali nismo mogli utvrditi precizno ko je izvozio trupce jer on obuhvata i period kada odluka Vlade nije bila na snazi. Nismo mogli detaljno utvrditi da li je riječ o izvozu trupaca ili rezanoj građi, rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo RS Goran Zubić i dodao da će firme sa spiska ostati pod posebnom prismotrom i da će za one koje nastave sa starom praksom ostati bez novih ugovora o isporuci sirovine sa “Šumama RS.

Naglasio je da je i tržišna inspekcija u kontrolama poštovanja Vladine odluke o zabrani izvoza trupaca utvrdila da su je kršila pojedina preduzeća.

U 28 kontrola preduzeća utvrđeno je da njih osam krši odluku Vlade i izvozi trupce, kazao je Zubić i dodao da su tim preduzećima izrečene kazne.

Inicijativa vlada entiteta

Pročitajte još...   Umjesto namještaja izvozimo ogrev

Kako bi stali ukraj izvozu trupaca vlade RS i FBiH zatražile su od Savjeta ministara ViH da zabrani izvoz na dvije godine.

Uvođenjem ove mjere domaći drvoprerađivači riješili bi problem nedostatka drveta i bilježili još bolje rezultate. Vlade entiteta traže od Savjeta ministara uvođenje takse na izvoz rezane građe od bukve i hrasta i ogrevnog drveta takođe na dvije godine.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo

Komentariši