Ako Hrvatska ne pojednostavi izvoz bh. šljive i krastavca slijedi blokada granica | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ako Hrvatska ne pojednostavi izvoz bh. šljive i krastavca slijedi blokada granica

Krastavci_kornišoni

Naime, na današnjem sastanku predstavnika Marketinške asocijacije bh. šljive i Grupacije proizvođača krastavca kornišona iz Kantonalne privredne komore Tuzla sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine BiH, usvojeno je nekoliko zaključaka koji se vezuju za rješavanje problema izvoza sezonskog voća i povrća, odnosno svježe šljive i krastavca kornišona.

Povod sastanka je problem zbog činjenice da je Republika Hrvatska bh. poljoprivrednike ograničila samo na dva granična prijelaza koji ne mogu obezbijediti blagovremeni prolaz u Evropsku uniju.

Pročitajte još...   Turska čuva stočarski fond u BiH?!

Prema riječima predsjednika Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona Suada Selimovića, naši proizvođači šljive i kornišona na granicama čekaju minimalno dva dana jer je radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima do 15 sati samo radnim danom.

Usvojeni su zaključci da fitosanitarni inspektori rade od ponedeljka do subote do 18 sati, kao i da se u rad stavi treći granični prijelaz sa istim radnim vremenom. Ukoliko Republika Hrvatska ne olakša izvoz naših proizvoda u EU predlaže se da se primjeni reciprocitet, odnosno da i BiH ograniči uvoz u našu zemlju samo na dva granična prijelaza.

Naveo je Selimović.

Pročitajte još...   Proizvode 150.000 litara mlijeka, nema godišnjeg i bolovanja

Ukoliko se zaključci ne ispoštuju do iduće srijede, okvirno šest hiljada proizvođača šljive i krastavca u BiH će u potpunosti blokirati granične prijelaze i zaustaviti svaki kamion sa robama koji iz Hrvatske želi ući u BiH.

Vrijednos izvoza bh. šljive i krastavca ove godine procjenjuje se na skoro 25 miliona konvertibilnih maraka.

 
Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar Bijeljina 11.08.2020. godine

Agro vijesti

BiH nije izvezla ni gram bijelog luka