Bjeloruska mehanizacija uz subvencije Vlade Srpske, moguće i pokretanje proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bjeloruska mehanizacija uz subvencije Vlade Srpske, moguće i pokretanje proizvodnje

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede u Banjaluci su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik, izveštava RTRS.

Ovaj memorandum potpisan je na tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Takođe ovaj memorandum odnosi se na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će Republika Srpska poljoprivrednicima pružiti podršku u vidu subvencije u iznosu do 60%.

Ragožnik je istakao da je potpisivanje memoranduma početak velikog puta ka saradnji.

– Potpisan memorandum je veliki početak i omogućeno je prisustvo naših proizvoda. Sljedeći korak je namjera da se pristupi zajedničkom projektu sa brendom koji se dogovorimo. Tehnika koju smo potpisali biće potpuno obezbijeđena i razmatramo mogućnost proizvodnje u Srpskoj, a to znači stvaranje radnih mjesta, izvoz tih proizvoda u druge zemlje – istakao je Ragožnik.

Pročitajte još...   Uspješna sezona za poljoprivrednike u Semberiji

– Danas je potpisan važan dokument u oblasti poljoprivrede. To je početak jer imamo puno zajedničkog za saradnju. Vi imate prijatelje u Bjelorusiji, a mi se ovdje osjećamo kao kod kuće – dodao je ambasador Bjelorusije u BiH Vladimir Ulahovič.Minić je istakao da je realizacija dogovora Dodika i Lukašenka podrazumijevala memorandum.

Pročitajte još...   Mjere od 200 dana nisu dovoljne poručuju poljoprivrednici

– Na osnovu memoranduma naši proizvođači će moći kupiti traktore Belarus, gdje će Vlada učestvovati 60%, a proizvođači 40%. Pet miliona evra fond. Dogovorena je mreža distribucije, servisa, rezervnih dijelova. Bjelorusija je partner koji pruža mnogo mogućnosti – poručio je Minić.

U delegaciji Bjelorusije su i počasni konzuli Bjelorusije u Srbiji i BiH Dragoljub Švonja i Nedeljko Elek, kao i predstavnici bjeloruskih firmi.

 

 

(rtrs.tv)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj