“Bilo je slučajeva preprodaje subvencionisanih traktora” | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Bilo je slučajeva preprodaje subvencionisanih traktora”

Iz budžeta RS-a prošle godine je bilo izdvojeno više od 28,1 milion KM na ime subvencija za traktore u poljoprivrednoj proizvodnji, ali po riječima ministra poljoprivrede Save Minića, na terenu bilo zloupotreba odnosno preprodaje tih traktora u FBiH.

– Mislim da jeste bilo zloupotrebe, ali vjerujem da je takvih slučejeva bilo minimalno. Mi smo imali kontrole prlikom kupovine traktora, prilikom registracije, pa imamo redovne i vanredne kontrole na terenu. Teško je to pouzdano reći, ali mislim da je bilo takvih zloupotreba na terenu. Recimo, dođete u kontrolu Šamac kod poljoprivrednika koji je teritorijalno od FBiH udaljen oko tri kilometra. Kaže da mu je traktor na popravci i doveze ga preko noći na uvid kontroli – ilustrovao je Minić.

Pročitajte još...   "Miris Hercegovine“, originalni proizvodi koji nas vraćaju u djetinjstvo i miris bakine kuhinje

Dodao je kako je razgovarao na tu temu i sa ministrom poljoprivrede FBiH te da su dogovorili takve kontrole.

– Mislim da smo sada sve uradili da se to ne dešava, jer smo za uslov povećali zemljišni resurs i stavili zabranu otuđenja, pa ne vjerujem da neko želi da rizikuje i kupi od nekoga traktor, a da ne može da ga prevede na svoje ime i da ga ima u svom vlasništvu. Osim toga, sada i na području FBiH imaju budžetski podsticaji za nabavku traktora – objasnio je Minić.

Potvrdio je da Ministarstvo poljoprivrede RS ima neizmirenih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima i da je taj iznos oko 70 miliona KM.

Pročitajte još...   "Hercegovačka kuća", primjer zajedničkog truda i rada

– Da, imamo neizmirenh obaveza. Ali, u utorak smo isplatili pet miliona KM, ostalo je još samo za mehanizaciju, traktore i priključke da isplatimo. Očekujem da ćemo i to isplatiti naredne sedmice. Napominjem da smo isplatili oko 110 miliona KM, te da nam je pojava svinjske afričke kuge neplanirano pojela dio sredstava – dodao je Minić i rekao da je ubijeđen da se ova bolest u RS trenutno drži pod kontrolom, te da je ostalo još oko 800.000 KM da se isplati uzgajivačima svinja od planiranih 24 miliona KM.

 

 

(fena)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj