Dezinfekcija zemljišta u plastenicima | Agroportal.ba
Agro savjeti

Dezinfekcija zemljišta u plastenicima

Osim hranljivih materija za biljke, zemljište je puno raznih organizama. Neki od njih su korisni i poželjni, dok su drugi štetni. Jesen je odličan period da se izvrši dezinfekcija zemljišta. Jer se tada u njemu, pored bakterija, virusa i gljiva, kriju i insekti koji prezimljavaju u njemu.

Odmaranje zemljišta

Povrće se u zatvorenom prostoru (plastenici i staklenici) obično proizvodi na istoj površini zemljišta više godina. I pored adekvatne smjene kultura, nakon određenih ciklusa proizvodnje, tokom dužeg niza godina gajenja povrtarskih kultura. Dolazi do porasta populacije štetnih organizama u zemljištu. Oni mogu nepovoljno uticati na uspješnu i kvalitetnu proizvodnju.

Kako bismo spriječili da se to dogodi potrebno je premjestiti plastenik. Ili zemljište “odmoriti” gajenjem ratarskih kultura. To je vrlo često nemoguće. Te se zbog toga izvodi dezinfekcija zemljišta u zatvorenom prostoru.

Pod dezinfekcijom zemljišta podrazumijeva se izlaganje zemljišta dejstvu fizičkih ili hemijskih činilaca. Sa ciljem uništavanja štetnih organizama koji se u njemu nalaze. Prije sprovođenja mjera dezinfekcije potrebno je ukloniti i uništiti preostale biljne ostatke. Oni sadrže veliku količinu inokuluma patogena.

Dezinfekcija zemljišta može se obavljati fizičkim putem, Izlaganjem zemljišta pari visoke temperature. Gdje do uništavanja štetnih organizama dolazi zbog djelovanja visoke temperature. Ovu mjeru je teško izvesti na većim površinama. Zbog toga se pribjegava drugim vidovima dezinfekcije. Hemijske metode za dezinfekciju zemljišta podrazumijevaju primjenu kontaktnih fungicida ili fumiganata.

Kontaktni fungicidi djeluju svojim dodirom na patogene u zemljištu. Njihova primjena je ograničena na parazite samo u površinskom sloju zemljišta. Primjenjuju se rasturanjem preparata po površini zemljišta. Miješanjem sa zemljom, kao i zalivanjem biljaka i zemljišta suspenzijom preparata.

Pročitajte još...   Završeno drugo savjetovanje poljoprivrednika o PDV-u

Od čega zavisi efikasnost tretiranja zemljišta fumigantima?

Fumiganti djeluju gasnom fazom na patogene. Kao i na insekte, nematode, sjemena korovskih biljaka. Od fumiganata u primjeni je preparat na bazi a.m. dazomet. Koja se koristi za dezinfekciju zemljišta u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom polju. Količina primjene preparata je od 30 do 60 g/m2.

Za fumigaciju je potrebno dobro pripremiti zemljište kao za sjetvu (dobro ga usitniti). Poželjno je da temperatura na dubini 10-20 cm bude oko 10°C. Ako je niža ne oslobađa se dovoljna količina gasa. Ukoliko je zemljište suvo treba ga navlažiti do 60-70% vodnog kapaciteta. Potom se po zemljištu ravnomjerno nanese fumigant. Te se isfrezira, zalije vodom, i sve zajedno prekrije plastičnom folijom.

Granule se aktiviraju za oko 2 sata od dolaska u kontakt sa vlagom. Plastenik se zatvara, a folija drži 7-35 dana, u zavisnosti od temperature. Ako je temperatura viša gas se brže oslobađa. A zemljište je ranije spremno za dalju namjenu i obratno.  Niža temperatura odlaže rok sadnje odnosno sjetve.

Uklanjanje folije

 

Nakon isteka ovog perioda, folija se ukloni. Sačeka 2-3 dana, a potom izvrši obrada zemljišta na dubini na kojoj je vršena inkorporacija preparata. Potom je potrebno uraditi biotest klijavosti sa sjemenom salate. Biotest se radi uporedo sa zemljom koja nije tretirana dazometom.

U optimalnim uslovima salata niče za dan-dva. Ukoliko sjeme salate ne klija ili je ponik kržljav treba sačekati par dana i ponoviti test. Ukoliko sjeme klija, gas je oslobođen. Te je zemljište spremno za novi usjev. Fumiganti su jaki otrovi i treba biti pažljiv pri radu sa istim.

Pročitajte još...   Tehnologija proizvodnje mladog luka u plastenicima

Pri primjeni fumiganata u zatvorenom ali i otvorenom prostoru treba voditi računa da je dazomet izuzetno rastvorljiv. A živi svijet ga usvaja pa je fitotoksičan za biljke. Iz ovih razloga, plastenici, parcele ili leje u polju tretirane sa dazometom, pokrivene folijom. Moraju biti izolovane od ljudi i drugih usjeva.

Ako se dezinfekcija radi u plasteniku, mora biti prazan. Jer je gas fitotoksičan za sve što se nalazi u zatvorenom prostoru. Dazomet djeluje samo na dubini zemlje na kojoj se inkorporira.

Vrijeme i ciklusi

Najbolje vrijeme primjene je jesen. Tada su još visoke temperature i kada je vrijeme djelovanja na štetne organizme kraće. Djeluje na gljive uzročnike truleži i plamenjače. Na grinje koje prezimljavaju u zemlji, na puževe i njihova jaja. Na tripse koji prezimljavaju u gornjem sloju zemlje, nematode, sjeme korova.

Takođe mora se, voditi računa o ciklusu razvića insekata koji se spuštaju u jesen u dublje slojeve zemljišta. Ako se tretman izvede kasnije u jesen, odnosno kada su se organizmi spustili na prezimljavanje, ostaju van djelovanja fumiganta.

Ovaj postupak smijemo da ponovimo svake 3 godine. Naravno, bez ostalih mjera njege nema ni uspješne plasteniške proizvodnje. Plastenike treba provjetravati. Izbjegavati gust sklop biljaka, kao i da zalivanje bude umjereno bez zabarivanja.

www.agromedia.rs

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro savjetiAgro vijesti

Slobodan način držanja goveda