Dobri podsticaji, ali problem uvozni lobi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dobri podsticaji, ali problem uvozni lobi

Milk Production
Za poljoprivrednu proizvodnju iz budžeta Unsko-sanskog kantona u prošloj godini izdvojeno je oko šest miliona maraka, od čega direktno na poticaje nešto više od 4,7 miliona, potvrdio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Prema njegovim riječima, bila su to do sada rekordna izdvajanja motivisana pandemijom virusa korona i strahom od moguće nestašice hrane.

Kada je riječ o izdvajanjima tokom ove godine, probaćemo da ih zadržimo na istom nivou. Naravno, to će zavisiti i od situacije u budžetu, s obzirom na projekcije da će doći do pada budžetskih prihoda u ovoj godini.

kazao je Ružnić.

Pročitajte još...   Gorivo u Srpskoj ponovo poskupljuje

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Sulejman Kulenović, naglasio je važnost redovne dinamike isplate poticaja, kako bi poljoprivredni proizvođači mogli pravovremeno planirati vlastitu proizvodnju.

U prošloj godini sve je isplaćivano na vrijeme, pa su poljoprivrednici na adekvatan način mogli da organizuju sjetvu i ostale aktivnosti.

kazao je Kulenović.

U udruženjima koja okupljaju poljoprivredne proizvođače u ovom kantonu ističu zadovoljstvo dosadašnjom politikom, ali naglašavaju kako domaća proizvodnja nije na adekvatan način zaštićena.

Predsjednik udruženja koje okuplja proizvođače mlijeka i mesa Samir Veladžić naglašava da se radi o grani poljoprivredne proizvodnje kojoj je neophodan strateški razvoj.

Unsko-sanski kanton proizvodi 44 posto od ukupne proizvodnje mlijeka u Federaciji BiH i na tom polju dominiramo. Zbog toga je neophodno da se planira strategija razvoja mljekarstva u narednih nekoliko godina, zbog čega je potrebno da se u ovo uključe sve institucije zadužene za tu problematiku.

smatra Veladžić.

Pročitajte još...   Vladimir Usorac: Moramo zemlju dati seljacima, zemlja nije za tajkune!

Poljoprivrednici u ovom kantonu kao najveći problem s kojim se susreću ističu plasman svojih proizvoda i nelojalnu konkurenciju uvoznih lobija s kojima se suočavaju na tržištu.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM