Elementarno neznanje političara može nas skupo koštati
Agro oglasiAgro vijesti

Elementarno neznanje političara može nas skupo koštati

Elementarno neznanje
Elementarno nezanje političara iz reda Bošnjačkog naroda ili nešto drugo je zaustavilo uvođenje zaštitnih mjera. To je izazvalo reakcije poljoprivrednika. Saopštenje više poljoprivrednih udruženje prenosimo djelimično, kompletno saopštenje možete pronaći u dnu teksta.

Nakon izjave g-đe Turković o svojim razlozima da ne podrži odluku o uvođenju zaštitnih mjera, morali smo reagovati. Očito se radi ili o elementarnom nepoznavanju stanja u domaćoj privredi, pa samim tim i poljoprivredi, ili o nekim političkim obračunima u institucijama BiH.

Upravo u cilju pojašnjenja situacije u kojoj je poljoprivreda u BiH dovedena na ivicu opstanka, uputili smo i poziv ministrima u Savjetu ministara BiH koji nisu podržali pomenutu Odluku, a među njima je i g-đa Turković, da nas zajedno prime na informativni razgovor. Izjava g-đe ministarke nam govori da je naš poziv potpuno opravdan. A vjerovatno bi bio i djelotvoran u smislu preferiranja njihovog konačnog stava po pitanju nove odluke koja će ubrzo uslijediti. Mi smo ovu izjavu za medije shvatili kao odgovor na naš poziv.

Decenijska borba

Više od deceniju se borimo da uvedemo reda u spoljnotrgovinsko poslovanje BiH kada je riječ o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Nijedan ministar spoljne trgovine BiH nije imao hrabrosti, a ni volje da se uhvati s tim u koštac. Uzalud sva naša prezentovanja članova SSP-a, CEFTE i ostalih sporazuma, dokazivanja i pravna tumačenja. S njihove strane samo negiranja i prazna obećanja koja su nas na kraju izvela na proteste.

Nije problem kad neko nešto ne zna, nego ako neće da nauči. Ministru Košarcu nije nedostajalo političke hrabrosti za konačan korak ka upućivanju odluke o uvođenju mjera zaštite domaće proizvodnje ka Savjetu ministara BiH. Ali mu je izgleda nedostajalo vremena da sve kockice posloži i odvaži se na takav hrabar potez. Istina je da smo mu sve ove poteze i sami predlagali jer smo znatno duže u ovoj borbi od njega, ali nepovjerenje je teško pobijediti. Na kraju je sve urađeno kako treba, po redu i Zakonu. Poštujući i ne kršeći međunarodne ugovore. I opet nema sloge, i to kada je u pitanju interes cijele BiH i njene najbrojnije populacije-poljoprivrednika.

Pročitajte još...   1600 prijava na poziv za subvenciju kapitalnih investicija u Srpskoj (VIDEO)
Sporazum o stabilizaciji

Da podsjetimo, na inicijativu udruženja poljoprivrednih proizvođača iz cijele BiH upućenu resornim ministarstvima entiteta, ista su predloge odluke o uvođenju mjera uputila Vladama entiteta. Obje entitetske Vlade su Odluke usvojile i uputile MSTEO. Na osnovu provedene procedure, ministar Košarac je Odluku uputio na glasanje u Savjet ministara BiH. Prethodno su obaviještene institucije EU, iako povećan uvoz nije jedini razlog za uvođenje mjera. Po kozna koji put moramo citirati dijelove SSP.

Mjere se trebale uvesti ranije

Imajući u vidu trenutnu situaciju, ali i probleme iz prethodnih godina, zaštitnu mjeru je trebalo uvesti najmanje prije dvije godine. Ne podržavanje Odluke o uvođenju zaštitne mjere u navodi na zaključak da se ovdje  radi o klasičnom nečinjenju u skladu sa Zakonom o vanjsko trgovinskoj politici i SSP-u koja nama prouzrokuje štetu za koju ćemo mi potražiti pravdu kod nadležnog suda, a protiv lica koja su prouzrokovala ovu štetu podnijeti krivične prijave.

Pročitajte još...   Sve se može, kad se hoće, pa i kukuruz u Kalinoviku

I kao što smo juče u pozivu ministrima naveli, usvajanjem ove odluke (da podsjetimo da smo mi tražili po Zakonu- na dvije godine), BiH bi ostvarile značajne benefite. Na bazi proračuna carine i takse na uvoz mesa, BiH bi prihodovale blizu 100 miliona KM na godišnjem nivou, povećao bi se značajno broj radnih mjesta. Zatim, došlo bi do značajnog porasta pokrivenosti uvoza izvozom. Možda najznačajniji efekat, a u uslovima pandemije se pokazalo, jeste obezbjeđenje prehrambene sigurnosti vlastitog stanovništva i nezavisnost od tuđe milosti.

Sve ovo je detaljnije objašnjeno u samom dokumentu obrazloženja Odluke sa svih aspekata. Opravdanost usvajanja Odluke je više nego očigledna kada se prođe kroz naša sela i farme, pa se uđe u megamrkete.

Iskreno se nadamo da na sledećem glasanju u Savjetu ministara oko uvođenja mjera zaštite domaće proizvodnje neće biti dileme među ministrima. Neka ovo pitanje, pored pitanja njihovih plata, bude još jedno oko kojeg će odluka biti jednoglasna.

Za opstanak sela u BiH.

  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH
  • Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS
  • Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • Udruženje uzgajivača svinja RS
  • Seljački savez FBiH
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice

Kompletno saoštenje možete pogledati OVDJE

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije