Farmeri ljuti zbog uvoza mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Farmeri ljuti zbog uvoza mesa

Rodna godina i visoki prinosi žita kao osnovnih komponenti stočne hrane nisu bitnije uticali na položaj uzgajivača svinja i junadi u Lijevče polju. Prednosti zbog jeftinije stočne hrane eliminisane su prekomjernim uvozom mesa. Smatraju najveći proizvođači mesa u ovom kraju, srpskainfo.

Uvoz obara cijene

Samir Grgić iz Rovina koji ima pedesetak tovnih junadi. Pripremio je silažu i kukuruz u zrnu te okončao jesenju sjetvu.

Za neupućene sve izgleda idealno, ali nije tako. Nekontrolisan uvoz mesa ovdje obara cijene, tako da velikim dijelom radimo za nakupce, trgovce i mesare. Sadašnja cijena junadi od 4,20 KM po kilogramu takozvane žive mjere uopšte nije stimulativna, smatra Grgić.

Bolje nije ni u svinjogojstvu, gdje cijene tovljenika bilježe nagli pad. I ovdje je uvoz, naglašavaju farmeri sa područja gradiške, laktaške i srbačke opštine, u periodu pojačane potražnje desetkovao domaću proizvodnju.

Pročitajte još...   Dobra godina za "rogatički krompir"

Mišo Maljčić, presjednik Udruženja uzgajivača svinja RS smatra da je ova godina, i ako rodna, jedna od najnepovoljnijih za ovu djelatnost.

Najviše nam šteti uvoz takozvane svinjske konfekcije i mesa lošeg kvaliteta. Naše tržište nije zaštićeno niti usklađeno sa evropskim. Neshvatljivo je da na snazi nije niti jedna mjera sezonske zaštite domaće proizvodnje odnosno zabrane uvoza. Maljčić, napominje da je cijena tovljenika pojeftinila na tri marke.

Pitanje nadležnosti?

I dok eksperti uporno traže uvođenje kvalitetnih uzgojnih programa i selekciju najboljih grla uz neprestanu kontrolu, lokalna vlast u Gradiški zahtjeva energičnije postupke Savjeta ministara BiH i entitetskog Ministarstva poljoprivrede, kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prethodno su više puta kazali medijima da su tražili od Ministarstva spoljne trgovine BiH i Savjeta ministara BiH da preduzmu sve dozvoljene mjere kojima bi zaštitili domaću proizvodnju.

Tražili smo razmatranje mogućnosti uvođenja prelevmana, privremenih zabrana uvoza, carinskih opterećenja i sezonskih zaštitnih mjera. Predlagali smo nadležnim organima BiH da se definišu i klasifikuju proizvodi biljnog i životinjskog porijekla, ali i da bude uvedeno obavezno vaganje poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza. Pojasnili su u resornom ministarstvu već prilikom prvih reakcija farmera nakon uvođenja SSP-a.

Porastao uvoz mesa

Inače, uvoz junećeg mesa u BiH u posljednjih pet godina porastao je dvostruko. Svinjskog i do pet puta, navode u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), konstantno imamo višak tovnih svinja i junadi na tržištu koje zadovoljavamo sa svega 20, odnosno 30 odsto potreba, kažu stočari.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz