Hercegovačka pršuta, najoriginalniji proizvod hercegovačke kuhinje | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Hercegovačka pršuta, najoriginalniji proizvod hercegovačke kuhinje

Povoljna klima koja gotovo tokom čitave godine vlada u Trebinju, bez mnogo vlage i sa mnogo vjetrovitih dana, ali i blizina mora, idealni su uslovi za proizvodnju hercegovačke pršute. Hercegovačka pršuta svojim kvalitetom nimalo ne zaostaje za dalmatinskom ili njeguškom, glassrpske.

Originalni proizvod

Zbog svog specifičnog ukusa i neobičnog načina dobijanja, pršuta sa ovih prostora smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hercegovačke kuhinje, a samim tim je postala i nezaobilazan dio turističke i ugostiteljske ponude istočne Hercegovine.

Povoljni mikroklimatski uslovi, ali i činjenica da se pršuta sa ovog područja pravi isključivo od svinja koje proizvođači sami uzgoje, obezbijedili su da ovaj proizvod postane prepoznatljiv i van granica Republike Srpske, rekao je direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Vesko Dutina.

Brendiranje

On ističe da se u “Hercegovačkoj kući”, specijalizovanoj radnji domaćih proizvoda iz tog kraja, koja posluje u okviru Agrarnog fonda, pršute ne mogu dugo zadržati na policama.

Prodamo sve, i to u veoma kratkom roku. U narednom periodu ćemo pokušati animirati naše proizvođače da povećaju proizvodnju ovog sve traženijeg delikatesa, ali i da stimulišemo uzgoj svinja na ovom području, jer bez kvalitetne sirovine nema ni kvalitetne pršute, pojasnio je Dutina, navodeći da će mnogo pažnje biti posvećeno i brendiranju ovog proizvoda, jer je to najbolja ulaznica za inostrana tržišta.

Sušenje na vjetru

I trebinjski preduzetnik Savo Tarana, koji se već godinama uspješno bavi proizvodnjom ovog mesnog delikatesa, ističe da pršuta iz Hercegovine postaje sve traženija i cjenjenija roba, za koju se sve više interesuju i ljubitelji dobre i kvalitetne hrane iz zemalja EU, a posebno Italije.

Najbolja i najkvalitetnija je ona koja, kada se osuši, ima oko osam do devet kilograma. Ona ima poseban ukus, finoću i boju. Pršutu ne ostavljam dugo na dimu, tek nekoliko sedmica. Ono što joj daje poseban ukus i po čemu je toliko posebna jeste dugotrajni proces sušenja na vjetru, koji ponekad traje duže i od godinu, objasnio je Tarana.

“Nema hrane, bez Tarane”

Kako je dodao, njegova trenutna proizvodnja kreće se oko pet do šest hiljada pršuta godišnje, a odnedavno je počeo da pravi ovaj gastro delikates i od mangulica, vrste svinja za koju se smatra da ima najkvalitetnije meso.

Cijena jedne pršute po kilogramu kreće se oko 20 KM, dok je za mangulicu, zbog procesa sušenja koji traje i do dvije godine, potrebno izdvojiti oko 40 maraka po kilogramu, naglasio je ovaj preduzetnik, za kojeg su Hercegovci smislili čak i poštapalicu – “Nema hrane, bez Tarane”.

Jedan od poznatijih i većih proizvođača sa ovog područja je i Velo Jokanović, koji godišnje proizvede oko 3.000 komada pršute. I on smatra da tajna hercegovačke pršute leži u prirodnom i dugotrajnom načinu sušenja, ali i povoljnim klimatskim uslovima koji vladaju u ovom dijelu Hercegovine.

Tradicionalan način pripreme, ali i ozbiljniji pristup proizvodnji, doveo je do toga da Hercegovina, pored vina, postane prepoznatljiva i po ovom proizvodu, rekao je Jokanović.

Morska so

Velo Jokanović ističe da prilikom pripreme mesa koristi samo morsku so.

Nakon što komade mesa ocijedimo, vješamo ih i sušimo uz povremeno dimljenje najmanje četiri mjeseca. Potom pršute skidamo i odnosimo u prostorije u kojima dozrijevaju, što obično traje od 12 do 14 mjeseci, objasnio je Jokanović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja

Agro reportažeAgro vijesti

Žene preduzetnice nižu uspjehe u proizvodnji hrane