Izmjene pravilnika o podsticanju poljoprivredne proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izmjene pravilnika o podsticanju poljoprivredne proizvodnje

Vlada Brčko distrikta je na 59. vanrednoj sjednici odobrila Smjernice za izmjene i dopune pravilnika o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu, brcko.tv

Izmjena članova pravilnika

Izmijenjeni su članovi pravilnika u pogledu ostvarivanja prava na podsticaj koji se odnose na izdavanje potvrda od strane Poreske uprave, zaposlenosti i prijavljivanja zaposlenih radnika, te u pogledu izmjena i dopuna Zakona o prostorom uređenju i građenju.

Izmijenjen je propis koji sada predviđa da nisu potrebni lokacijski uslovi za plastenike, što je do sada bio slučaj.

Zakonom o prostornom uređenju i građenju bila je obaveza svih onih koji grade plastenike da moraju da imaju lokacijske uslove. Na osnovu toga pravilnik ne može da podstiče poljoprivredne proizvođače koji su izgradili plastenike mimo dozvole. Brisanjem iz zakona o prostornom planiranju i građenju, a također i ovim pravilnikom, nisu im potrebni lokacijski uslovi nego samo da fizički imaju plastenik na parceli na kojoj su prijavili. Komisija će to potvrditi i nakon toga ostvaruju pravo na podsticaj.

Došlo je do izmjena i kada je u pitanju zakup poljoprivrednog zemljišta koje su poljoprivredni proizvođači koristili i obavljali proizvodnju.

Obzirom da je licitacija u toku ovim izmjenama se omogućava da ostvare pravo, ukoliko u 2018. godini zaključe takav ugovor. Promijenje je član u pogledu vještačkog osjemenjavanja. Do sada nije bio prelazni rok za pribavljanje potrebe i to je takođe regulisano pravilnikom.

Isplata u dva dijela

Inače, do sada su isplaćena četiri miliona maraka na ime podsticaja. Proces isplate je u toku i teče u dva dijela: prvi dio 80% a drugi dio 20%.

Pročitajte još...   Intervju Ljiljana Zenunović, šef Pododjeljenja za Šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH

Kompletan dokument izmjena pravilnika možete preuzeti ispod:

[button color=”green” size=”medium” link=”https://agroportal.ba/wp-content/uploads/2018/12/Pravilnik-o-izmjenama-i-dopunama.pdf” icon=”” target=”true”]Novi pravilnik o izmjenama i dopunama[/button]

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zimski kupus se nije isplatio Sembercima

Agro vijesti

Tovna junad ostala bez kupca