Izmjenjen sporni pravilnik o inspekcijskom nadzoru prilikom uvoza robe u Hrvatsku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izmjenjen sporni pravilnik o inspekcijskom nadzoru prilikom uvoza robe u Hrvatsku

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je danas sporni Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i naknadu. Smanjilo na 12,6 evra sa 270 evra.

 

Pravilnik će biti objavljen sutra u “Narodnim novinama”. Navodi se u saopštenju iz Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio je izmjenu ovih propisa nakon žestokih reagovanja susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama.

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima. Te iznosi 12,6 evra za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, javio je HRT.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama obezbjeđenja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u Hrvatskoj.

Pročitajte još...   Objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o podsticajima u FBiH

Oni podsjećaju da je sa susjednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

“U saradnji sa susjednim državama analiziraćemo cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju da bismo osigurali zaštitu potrošača. Te konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još...   "Delta" širi agrobiznis, moguća ulaganja i u RS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je ranije danas Srni da će Hrvatska iznos naknade za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, odnosno 27,70 KM.

On je naveo da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje definitovno usaglašeno i da se sve “vraća na staro”.

izvor: Srna

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pomoć malinarima na području Rudog i Višegrada

Agro vijesti

"Sava Semberija" realizovala plan prerade i proizvodnje