Koliko hrane je potrebno za jednu svinju? | Agroportal.ba
Agro savjeti

Koliko hrane je potrebno za jednu svinju?

Troškovi ishrane životinja i obezbjeđivanje prasadi (sopstvene proizvodnje ili kupovine sa strane), čine najmanje 80 % svih troškova u proizvodnji svinjskog mesa. Od cijene ishrane u najvećoj mjeri zavisi ekonomičnost držanja svinja.

Troškovi i faktori koji utiču

Ovi troškovi zavise od više faktora. Prije svega kako se obezbjeđuju hranjiva i, naročito, kako se ona iskorišćavaju. U najpovoljnijim slučajevima, na ishranu životinja ide oko trećine ukupnih troškova. Ali nekada i više od 50 odsto!

U savremenom svinjarstvu, veoma važan zahtjev u ishrani je najveći stepen higijene. Hrana mora da bude apsolutno čista i zdrava. O tome se mora voditi računa već od žetve (ubiranja), zatim tokom lagerovanja i konzervisanja. Te sve do pripreme i podjele hrane.

Svinje troše mnogo hrane. Kod nekih kategorija, hrana se daje po volji. Dok se kod nekih mora ograničavati i racionalno davati. Cilj je da se svakom grlu daje tačno onoliko hrane koliko mu u tom trenutku treba. Kod krmača se ta strogo kontrolisana pojedinačna ishrana u velikoj mjeri već postiže. Jer su kod njih razlike u dnevnim potrebama za hranom najveće. Od samo 1 kg dnevno do 8 kg/dan  (npr. kada doje 12 prasadi).

Pročitajte još...   Faze proizvodnog ciklusa kod krave

Prehrana prasadi

Prasad još u toku dojenja dobijaju odgovarajuću hranu. U odgoju, na primjer, počev od četvrte nedjelje života, prasad brzo poveća masu (težinu). Čak za četiri puta, od oko 7 kg na oko 28 kg. U tom periodu, prase dnevno dobija u težini od 250 g (u početku) do 500 g (na kraju odgoja). Prasad troši bar 15%  ukupne količine hrane na farmi zatvorenog tipa.

Najveće količine hrane, ipak, troše svinje u tovu. U slučaju najboljeg iskorišćavanja hrane i rezultata prirasta, tovljenici dnevno pojedu oko 1,5 do 2,8 kg. Na zatvorenim farmama oni koriste bar 2/3 ukupne hrane koja se potroši na farmi.

Količine i intervali

Uspjeh u ishrani svinja u najvećoj mjeri zavisi od tehnologije. Odnosno tehničkih rješenja za ishranu. Svinje su, po pravilu, najraspoloženije za ishranu dva puta dnevno. Obično od 6 do 9 i od 15 do 18 časova. Kada je toplo, to vrijeme se pomjera. Ujutro na ranije, a po podne na kasnije (tada čak i noću više jedu).

Na količinu hrane, koju svinje uzimaju, utiče više faktora:

  • – konsistencija hrane na prvom mjestu (suvo – tečno),
  • – starost svinja,
  • – veličina grupe,
  • – temperatura okoline itd.
Pročitajte još...   Poljoprivrednici očajni zbog sve većeg broja štetočina

U prosjeku, svinje na ishranu troše vrlo malo vremena. Najmanje kada dobijaju tečnu hranu. Tada samo 10-15 minuta dnevno. Ali, za uzimanje suve hrane, prije svega brašnaste, troše čak tri puta više.

Voda

Uz suvu hranu svinje troše i više vode. Čak i za 25 % više nego kada jedu vlažnu ili tečnu hranu.

Sa bržim uzimanjem hrane, svinjama ostaje više „slobodnog“ vremena. Te im tada treba pružiti što više „zanimacija“ (da čupkaju slamu, ili nešto za igru – kraći balvani). U svakom slučaju treba nastojati da što manje grizu repove!

Veoma je važno da se hrane na miru. Bez međusobnog uznemiravanja. Kod tzv. obročne ishrane treba obezbjeditit odnos 1:1. Tj. da svaka svinja ima svoje mjesto za ishranu. Ako je „ishrana po volji“, onda ovaj odnos može biti i 1 : 4.

www.agropress.org.rs

0Shares
Slične objave
Agro savjeti

Koje šljive odabrati za proizvodnju rakije?

Agro savjeti

Menadžment u poljoprivredi - Kako donositi ispravne odluke?