Prorjeđivanje plodova breskve, kruške i jabuke | Agroportal.ba
Agro savjeti

Prorjeđivanje plodova breskve, kruške i jabuke

Prorjeđivanje plodova u savremenom voćarstvu se podrazumjeva i korisno je kako za ukupan rezultat tako i za dugoročnost same voćke. Da li vi plodove na stablima voćki proređujete?

Nedoumica mnogih koji se bave amaterski voćarstvom jeste ta da li je bolje prorjeđivati plodove ili ostaviti sve na stablu u ubjeđenju da će tako prinosi biti veći.

Šta je prorjeđivanje?

Prorjeđivanje je mjera koju voćari koriste kako bi omogućili da stabla umjereno rađaju, da plodovi koji se ostave budu približno slični i kvalitetni, a sa druge strane na taj način se štiti voćka od lomljena i pucanja usljed prevelike rodnosti  a na primjer bude suša. Pojedine vrste voćki same odbacuju pojedine plodove i tako vrše samo prorjeđivanje.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Mjera koja prethodi prorjeđivanju plodova je rezidba gdje se eliminišu određene grane na drvetu, ali to nije dovoljno, već je potrebno dodatno ukloniti pojedine plodove.

Kada je pravo vrijeme?

Savjet iskusnih voćara jeste da je pravo vrijeme za prorjeđivanje plodova kada su plodovi na granama voćki veličine sitnijeg oraha. U toj fazi može da se vidi koji je plod oprašen i oplođen, on je napredniji i krupniji i ostavlja se, dok se oni sitni i oštećeni uklanjaju.

[tie_full_img] [/tie_full_img]

Pročitajte još...   Savjet voćarima da obave dodatno đubrenje u voćnjacima

Pojedine voćke mogu da formiraju dosta plodova na grani ali ako se ne  prorjede kvalitet i krupnoća ploda će biti loša. Zato se preporučuje da se prilikom prorjeđivanja plodova voćki na grani od 60 cm ostavi 5 – 6 plodova. Odnosno za jedan plod se obezbjeđuje prostor od 10 – 12cm.

Načini prorjeđivanja?

Najjeftiniji način i najčešće korišćen je ručno prorjeđivanje. Odvija se tako što voćar rukama otkida manje plodova i ostavlja određeni broj plodova na grani. Ukoliko su niža stabla prorjeđivanje plodova se može obavljati sa zemlje, a ako su stabla viša onda se moraju obezbjediti određene merdevine, lotre ili gajbe na koje će se voćar popeti. Ono što se nikako ne preporučuje je to da se penjete na voćku. Ovaj način prorjeđivanja plodova zahtjeva više vremena u odnosu na hemijsko prorjeđivanje.

Drugi način koji možete koristiti jeste da upotrebite friut disc – voćne diskove za prorjeđivanje plodova. Njega možete i prekopirati ne morate kupovati te diskove. To su šabloni uz pomoć koga vi izmjerite prečnik grane i u koji se izrez uklopi grana piše vam koliko plodova na grani može da ostane. Tu je uvijek odstupanje da možete ostaviti jednu više i naravno da prvo uklanjate one najsitnije plodove. Zapravo to je jednostavna a korisna alatka.

Pročitajte još...   Visoke cijene voća i povrća - prazne pijace

[tie_full_img][/tie_full_img]

Hemijsko prorjeđivanje plodova voćki bazira se na korišćenju hemijskih preparata. Postoje preparati koji se mogu koristiti u određenoj fazi cvijetanja ili formiranja plodova (određena veličina plodova u mm), primjenjuje se prskanjem i dolazi do otpadanja pojedinih plodova. Ono što je važno za prorjeđivanje hemijskim sredstvima jesu pogodni vremenski uslovi, prije svega nepovoljna je kiša i temperature od 15-25 stepeni. Prednost u odnosu na ručno prorjeđivanje je ta što se sam postupak prorjeđivanja brže obavi.

Mora se voditi računa o dozama koje se koriste za hemijsko prorjeđivanje plodova, a potrebna količina vode za ovaj tretman je oko 1000 litara.

Prednosti
  • povećanje kvaliteta plodova i krupnoće plodova,
  • plodovi će biti slične veličine,
  • smanjuje se mogućnost loma i pucanja stabla, a mnogo je manji gubitak ako se ukloni višak plodova,
  • voćka može ravnomjerno da rasporedi hranljive materije po plodovima,
  • sunčevi zraci lakše dopiru do plodova na granama kada su prorjeđeni,
  • na osnovu broja ostavljenih plodova na granama vi znate najpribližniji prinos koji ćete ostvariti ako sve bude ostalo proslo u najboljem redu.

Izvor: farmia.rs

Autor: Milica Vasić

Shares
Slične objave
Agro savjeti

Uzgoj paprike na otvorenom

Agro savjeti

Poslije kiša obavezna kultivacija usjeva