Moraju da uspavaju kravu koja je ilegalno ušla u Srbiju iz Bugarske | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Moraju da uspavaju kravu koja je ilegalno ušla u Srbiju iz BugarskeJoš jedan primjer kako “birokratija” razmišlja, iako u cijelom slučaju “zdrav razum” nalaže drugačije, pravila su pravila. Krava Penka, koja samo što se nije otelila, otišla je s jedne farme u Bugarskoj koja se nalazi u blizini granice sa Srbijom i ušla u tu zemlju. Krava je “ilegalno” prešla granice Evropske unije, što se, prema strogim pravilima EU, smatra prijetnjom po bezbjednost, tako da će bugarske vlasti morati da je uspavaju, prenosi srpskainfo.

Ona je, naime, nestala s farme u bugarskom selu Kopilovci prije nekoliko mjeseci. Lutajući po pašnjacima i njivama, dospjela je i do Srbije.

Poslije dvije sedmice krava je vraćena svom vlasniku, farmeru Ivanu Haralampijevu. Ipak, bugarske vlasti će morati da je uspavaju zbog rigoroznih pravila Evropske unije koji se odnose na “zaštitu bezbjednosti”.  Koliko god bizarno zvuči, propisi nalažu da će kravu morati uspavati jer nije imala urednu dokumentaciju za prelazak granice.

Prešla je granice EU i ne može ponovo biti na tom teritoriju. Prema naredbi zvaničnika, veterinar će uskoro doći i uspavaće je, rekao je njen vlasnik za lokalnu televiziju.

I pored potvrde srbijanskih graničara da je sve u redu i da Penka bez problema može da se vrati u Bugarsku, vlasti te zemlje će ipak morati postupiti prema pravilima EU.

To nije naša odluka. Moramo ispunjavati norme koje nam dolaze iz Brisela, rekao je veterinarski službenik Ljubomir Ljubomirov.

Prema pravilima Evropske komisije za transport goveda preko granice, krave kao što je Penka trebaju biti legalno predstavljene na granici, odnosno imati dokumentaciju koja potvrđuje da su zdrave. Ovlašteni veterinar na teritoriju koji nije u EU mora potpisati certifikat da bi potvrdio da životinja ispunjava sve tražene uslove.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije

Komentariši