Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve.

Snježne padaline i drastičan pad temperature zabrinule su poljoprivrednike u Semberiji, koji kažu da će tek za nekoliko dana znati da li će biti štete na usjevima i u voćnjacima.

Prognoze za sljedeće dane predviđaju slično, pretežno oblačno vrijeme, u nižim područjima kišu ili susnježicu, a u višim područjima snijeg. Sa 30 na pet stupnjeva za manje od 24 časa. Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve. Nakon dobrog početka godine, nagli pad temperature i snježne padaline zabrinule su poljoprivredne proizvođače.

Pročitajte još...   Da li će naglo zahlađenje i snijeg negativno uticati na pčelarstvo?

Snijeg u aprilu nikog nije obradovao.

Đorđe Vakčić, poljoprivrednik, kaže: “Ranije je sve krenulo, jagoda vec crveni se, danas sutra prekosutra vidjećemo ima li štete. Po meni ne pretjerano, ali bit će, ipak je hladno to, tako da vidjet ćemo.”

Muris Mujanović, poljoprivrednik, za BHRT kaže: “Vjerojatno će biti dosta polomljenog voća, nadati se da neće biti mraza. Ukoliko se još dogodi mraz i ovu godinu možemo da zaboravimo sa rodom voća i povrća. Šteta će biti kolika će biti, prilično velika vjerojatno.”

Pročitajte još...   Sweden/USAID FARMA II projekt podržava organizaciju 5. kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Stručnjaci kažu da je svaka nagla promjena temperatura stres za biljke, baš kao i za ljude.

Prema statističkim podacima, svake pete godine povremeno padnu pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, ali su uglavnom prolaznog karaktera.

 

(bhrt.ba)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj