O pravu na podsticaj u distriktu odlučivaće sud | Agroportal.ba
Agro vijesti

O pravu na podsticaj u distriktu odlučivaće sud

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji, koji je nedavno usvojen u Skupštini distrikta, naći će se pred Apelacionim sudom, u postupku ocjene usklađenosti sa Statutom distrikta, kao najvišim pravnim aktom ove lokalne zajednice.

Podnosioci inicijative su dva poljoprivrednika iz Bijeljine kojima je izmenama Zakona, osporeno pravo na podsticaj, iako imaju vlastito poljoprivredno zemljište na prostoru Distrikta.

U podnesku Advokatske kancelarije Marjanović iz Brčkog, koja zastupa podnosioce inicijative, navodi se da je odredba zakona, kojom je propisano da se pravo na podsticaj može ostvariti isključivo po osnovu prebivališta u Brčkom, i to u trajanju od najmanje pet godina, u suprotnosti sa više članova Statuta distrikta, koji zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu.

Time su oni postali jedini građani BiH koji su lišeni prava na ostvarivanje podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji iako tu istu proizvodnju obavljaju na vlastitom poljoprivrednom zemljištu. Pred njim se ova lica stavljaju u diskriminisan položaj ne samo u odnosu na lica koja imaju prebivalište u Brčkom već i u odnosu na sve druge građane BiH koji pravo na podsticaj u poljoprivredi ostvaruju u entitetima FBiH i RS u skladu s njihovim zakonskim propisima u toj oblasti, navedeno je u podnesku.

Podnosioci inicijative, zbog osporene odredbe, naime, nemaju pravo na podsticaj na ovom zemljištu ni na prostoru Distrikta ni u entitetima.

Pročitajte još...   Za one koji su ostali bez posla besplatno, bujrum

Resorom Poljoprivrede u Brčkom inače, upravlja kadar Socijalističke partije.

Upravo je SP bila predlagač još jedne hitne izmjene zakona o podsticaju u poljoprivredi, kojim je predviđeno da poljoprivredna gazdinstva formirana u ovoj godini takođe neće moći ostvariti pravo na podsticaj. S obzirom da je planirano da se ovo ograničenje primjeni već od ove godine, najavljeni su i novi sudski sporovi, ovaj put zbog diskriminacije poljoprivrednika koji su tokom godine, u skladu s važećim propisima, formirali gazdinstva a novi zakon će se na njih, po prijedlog u Socijalista, primjeniti retroaktivno.

Pročitajte još...   Otvorena farma muznih krava u sklopu Poljoprivredne škole u Bijeljini

Za bolje poznavaoce političkih prilika u Brčkom ovakva dešavanja u resoru poljoprivrede nisu iznenađenje.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća