Od mlijeka se može živjeti, ali treba znati kako | Agroportal.ba
Agro vijesti

Od mlijeka se može živjeti, ali treba znati kako

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kalinovik obučilo je 42 proizvođača mlijeka o tome kako poboljšati kvalitet mlijeka i povećati prinose, što bi trebalo rezultirati povećanjem prihoda za 15 do 20 posto.

Prije nekoliko dana smo imali vrlo dobar trening o uzgoju krmnog bilja i proizvodnji hranljive stočne hrane.

kaže Mirko Bozalo. Mirko je član Udruženja poljoprivrednih proizvođača (UPP) Kalinovik i koordinator programa obuke za 42 uzgajivača mlijeka kojeg je podržao Sweden/USAID FARMA II projekt.

Ovu sesiju je održala Zemljoradnička zadruga Gvozno. U budućnosti će Zadruga pružati savjetodavnu podršku poljoprivrednicima kako da uzgajaju bilje i usjeve, kao i svu potrebnu mehanizaciju i opremu za početak proizvodnje sopstvene stočne hrane.

dodaje on.

Povećanje prinosa i prihoda

Živjeti od proizvodnje mlijeka je moguće, ali je za to potrebno znanje i puno truda.

kaže Mirko. Prema njegovim riječima, održavanje higijene i kvaliteta mlijeka je ključno za održivost malih farmi, i to je u velikoj mjeri crno-bijela situacija.

Mlijeko može biti tražene kvalitete ili ne, i to je ono što će odrediti njegovu cijenu.

UPP Kalinovik sarađuje sa 42 mljekara koji imaju 160 muznih krava i proizvode blizu 350.000 litara mlijeka koje prodaju mljekari Pađeni u Bileći. Pađeni testira mlijeko na bakterije, somatske ćelije, proteine ​​i mliječnu masnoću. Ako su svi parametri u zadanom rasponu vrijednosti, mlijeko se smatra kvalitetnim proizvodom, a Pađeni će ga otkupiti po cijeni od 0,48 do 0,5 KM po litru. Nadalje, takvo mlijeko ispunjava uslove za lokalne i entitetske subvencije (Republika Srpska) koje iznose dodatnih 0,35 KM. To dovodi cijenu litre sirovog mlijeka do 0,85 KM.

Pročitajte još...   Povećan izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina

Međutim, Mirko napominje da jedna trećina mlijeka proizvedenog u Kalinoviku nije dobrog kvaliteta i da zato njihovi farmeri u prosjeku zarade oko 8.000 KM godišnje.

Programom obuke koji smo pružili tokom protekla dva mjeseca želimo pomoći farmerima da održe i povećaju higijenu i svo svoje mlijeko pretvore u kvalitetan proizvod. Također im želimo pomoći da povećaju količine mlijeka koje proizvode kroz pravilnu prehranu i brigu o životinjama za najmanje pet posto u prvoj godini nakon obuke. Sve bi to trebalo rezultirati povećanjem zarade za najmanje 15 do 20 posto, odnosno zaradom od 9.200 do 9.600 KM godišnje.

Obuka i nova oprema za lakši rad

Kako bi pokrili sve teme, program obuke koji se izvodio uz podršku FARMA II projekta sastojao se od osam kurseva, uključujući kurseve o proizvodnji stočne hrane i ishrani stoke; zdravlju vimena i higijeni mlijeka; reprodukciji, dobrobiti i smještaju životinja; te o upravljanju finasijama u poljoprivredi. Uključivao je ukupno 32 teorijske i 60 praktičnih sesija.

Pročitajte još...   Zejnil Latifović - veliki zaljubljenik u pčelarstvo, voće i prirodu

Pored programa obuke, Sweden/USAID FARMA II projekat i opšina Kalinovik podržali su UPP Kalinovik u nabavci dodatnih pet laktofriza s kumulativnim kapacitetom od 2.300 litara. Oni će biti smješteni u udaljenim selima i omogućiti farmerima da pravilno i sigurno skladište mlijeko. Pored toga, farmerima su uručene 42 kante za mlijeko od inoxa koje će zamijeniti plastične koje većina koristi. Inox kante mogu trajati cijeli život i lakše se čiste prema sanitarnim zahtjevima potrebnim za najkvalitetnije mlijeko.

Nadamo se da smo motivisati farmere da rade bolje. Obuka im je dala znanje, a nova oprema i podrška koju pruža Zadruga Gvozno trebali bi im omogućiti da ga primjenjuju u svakodnevnom radu. Postavili smo realna očekivanja za postizanje rezultata u prvoj godini nakon obuke. Nadamo se da će rezultati, u godinama koje dolaze, biti mnogo bolji, kako farmeri počnu povećavati količine stočne hrane koju proizvode, te povećavati stada i proizvodnju mlijeka.

zaključuje Mirko.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM