Od mlijeka se može živjeti, ali treba znati kako | Agroportal.ba
Agro vijesti

Od mlijeka se može živjeti, ali treba znati kako

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kalinovik obučilo je 42 proizvođača mlijeka o tome kako poboljšati kvalitet mlijeka i povećati prinose, što bi trebalo rezultirati povećanjem prihoda za 15 do 20 posto.

Prije nekoliko dana smo imali vrlo dobar trening o uzgoju krmnog bilja i proizvodnji hranljive stočne hrane.

kaže Mirko Bozalo. Mirko je član Udruženja poljoprivrednih proizvođača (UPP) Kalinovik i koordinator programa obuke za 42 uzgajivača mlijeka kojeg je podržao Sweden/USAID FARMA II projekt.

Ovu sesiju je održala Zemljoradnička zadruga Gvozno. U budućnosti će Zadruga pružati savjetodavnu podršku poljoprivrednicima kako da uzgajaju bilje i usjeve, kao i svu potrebnu mehanizaciju i opremu za početak proizvodnje sopstvene stočne hrane.

dodaje on.

Povećanje prinosa i prihoda

Živjeti od proizvodnje mlijeka je moguće, ali je za to potrebno znanje i puno truda.

kaže Mirko. Prema njegovim riječima, održavanje higijene i kvaliteta mlijeka je ključno za održivost malih farmi, i to je u velikoj mjeri crno-bijela situacija.

Mlijeko može biti tražene kvalitete ili ne, i to je ono što će odrediti njegovu cijenu.

UPP Kalinovik sarađuje sa 42 mljekara koji imaju 160 muznih krava i proizvode blizu 350.000 litara mlijeka koje prodaju mljekari Pađeni u Bileći. Pađeni testira mlijeko na bakterije, somatske ćelije, proteine ​​i mliječnu masnoću. Ako su svi parametri u zadanom rasponu vrijednosti, mlijeko se smatra kvalitetnim proizvodom, a Pađeni će ga otkupiti po cijeni od 0,48 do 0,5 KM po litru. Nadalje, takvo mlijeko ispunjava uslove za lokalne i entitetske subvencije (Republika Srpska) koje iznose dodatnih 0,35 KM. To dovodi cijenu litre sirovog mlijeka do 0,85 KM.

Pročitajte još...   Iako je dnevnica visoka, radnici nisu zainteresovani. Da li je sve zaista tako kako se nudi?

Međutim, Mirko napominje da jedna trećina mlijeka proizvedenog u Kalinoviku nije dobrog kvaliteta i da zato njihovi farmeri u prosjeku zarade oko 8.000 KM godišnje.

Programom obuke koji smo pružili tokom protekla dva mjeseca želimo pomoći farmerima da održe i povećaju higijenu i svo svoje mlijeko pretvore u kvalitetan proizvod. Također im želimo pomoći da povećaju količine mlijeka koje proizvode kroz pravilnu prehranu i brigu o životinjama za najmanje pet posto u prvoj godini nakon obuke. Sve bi to trebalo rezultirati povećanjem zarade za najmanje 15 do 20 posto, odnosno zaradom od 9.200 do 9.600 KM godišnje.

Obuka i nova oprema za lakši rad

Kako bi pokrili sve teme, program obuke koji se izvodio uz podršku FARMA II projekta sastojao se od osam kurseva, uključujući kurseve o proizvodnji stočne hrane i ishrani stoke; zdravlju vimena i higijeni mlijeka; reprodukciji, dobrobiti i smještaju životinja; te o upravljanju finasijama u poljoprivredi. Uključivao je ukupno 32 teorijske i 60 praktičnih sesija.

Pročitajte još...   Poljoprivredna proizvodnja u prošloj godini značajno smanjena

Pored programa obuke, Sweden/USAID FARMA II projekat i opšina Kalinovik podržali su UPP Kalinovik u nabavci dodatnih pet laktofriza s kumulativnim kapacitetom od 2.300 litara. Oni će biti smješteni u udaljenim selima i omogućiti farmerima da pravilno i sigurno skladište mlijeko. Pored toga, farmerima su uručene 42 kante za mlijeko od inoxa koje će zamijeniti plastične koje većina koristi. Inox kante mogu trajati cijeli život i lakše se čiste prema sanitarnim zahtjevima potrebnim za najkvalitetnije mlijeko.

Nadamo se da smo motivisati farmere da rade bolje. Obuka im je dala znanje, a nova oprema i podrška koju pruža Zadruga Gvozno trebali bi im omogućiti da ga primjenjuju u svakodnevnom radu. Postavili smo realna očekivanja za postizanje rezultata u prvoj godini nakon obuke. Nadamo se da će rezultati, u godinama koje dolaze, biti mnogo bolji, kako farmeri počnu povećavati količine stočne hrane koju proizvode, te povećavati stada i proizvodnju mlijeka.

zaključuje Mirko.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka