Otkazi u prerađivačkoj industriji zbog pandemije koronavirusa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Otkazi u prerađivačkoj industriji zbog pandemije koronavirusa

Tokom pandemije koronavirusa bez posla je ostalo oko 17 hiljada ljudi, dok je posao dobilo njih gotovo 20 hiljada. Prema zvaničnim podacima, najviše je pogođena prerađivačka industrija, gdje je podijeljeno najviše otkaza, ali s druge strane i zaposleno najviše ljudi.

Fabrici za preradu povrća “Semberka” iz Janje pandemija koronavirusa donijela je brojne izazove u poslovanju. Međutim, kako ističu, najvažnije je da su zadržali standardan broj radnika.

Ova godina bila je uspješna bez obzira na sve okolnosti koje su pratile proizvodnju. Kod nas je standardno, mi imamo određen broj radnika koji rade na neodređeno vrijeme. Imali smo dovoljan broj jludi i za preradu krompira, ovih dana očekujemo preradu mrkve i paštrnjaka.

rekao je Zlatan Pejić, rukovitelj tvornice “Semberka” Janja.

Od početka pandemije koronavirusa u Repubici Srpskoj bez posla je ostalo 17.512 radnika, dok je u istom periodu zaposlena 19.891 osoba, što je, prema riječima sindikalaca i poslodavaca, znak da se situacija na tržištu rada polako popravlja.

Imamo dosta otpuštanja, ali ima i prijema, savez sindiakta svakodnevno prati stanje koje su najugroženije, gdje je najveći broj otpuštanja. Ono što iz tih podataka možemo vidjeti je da je preko 11 000 radnika ostvarilo pravo na novčanu naknadu i iz toga vidimo da nisu našli novi posao nego se nalaze na zavodu za zapošljavanje.

izjavio je Goran Stanković, glavni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Pročitajte još...   U Srebrenici i Bratuncu vukovi i psi lutalice pričinjavaju veliku štetu stočarima

Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, najviše radnika zaposleno je u prerađivačkoj industriji, gdje je od 19. marta zaključno sa 12. novembrom posao dobilo 4.189 stanovnika. Slijede trgovina i ugostiteljstvo.

Ohrabruju činjenice da u tim djelatnostima dolazi do zapošljavanja.Kad uđete u strukturu vidite da ipak kaska prerađivačka industrija,trgovina ugostiteljstvo, da tu ima više otpuštenih nego prijavljenih radnika.

dodaje Goran Stanković, glavni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Međutim, situacija za prerađivače nije bez problema. U Fabrici za preradu voća i povrća “Sava Semberija” kažu da im je zbog pandemije otežan plasman proizvoda na ionako zahtjevno evropsko tržište.

85 do 90 posto naše godišnje proizvodnje završava na najzahtjevnijim svjetskim tržitima, u Njemačkoj, Švajcarskoj, Kanadi Švedskoj i zatvaranje tržnizh centara, prodajnih lanaca i mjesta gdje plasiramo proizvode dovodi do otežanog poslovanja, da je teža naplata isporučene robe.

izjavio je Savo Filipović, direktor AD “Sava Semberija” iz Bijeljine.

Pročitajte još...   Berkovići ulažu u žensko preduzetništvo

S druge strane, ako se može reći da je neko profitirao u jednoj od lošijih godina, onda to su poljoprivrednici koji su proizvodili povrće za sigurnog kupca. Rade Jovičević iz Trnjaka kaže da je povrće rodilo bolje nego ranijih godina, a siguran plasman sačuvao ga je od gubitaka.

Mi u samom startu nismo imali problema a sjetvom, ništa nije uticala pandemija. Velika stvar na ugovorenoj proizvodnji, ne pakujete ništa, vozite u rinfuzi, a imate sigurnog kupca a plaćanje kad fakturišete imate novac na računu drugi dan.

kaže poljoprivrednik Rade Jovičević.

I dok nadležni ocjenjuju da je cifra od 2.000 zaposlenih više nego otpuštenih u jeku pandemije dobar znak, iz brojnih udruženja ističu da je mnogo više ljudi ostalo bez primanjanego što to pokazuju podaci zavoda, jer je mnogo radnika radilo na crno.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj