Nedjelja , August 18 2019
Početak / Agro reportaže / Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za Evropsku uniju

Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za Evropsku uniju

Miro Vrećo je rođen 1967. u Foči, a još od davne 1989. je u poslu sa nabavkom gljiva. 1998. godine, Miro pokreće kompaniju „Boletus“ u Foči. Gdje se već dvije decenije bavi otkupom, preradom i izvozom šumskih plodova i pečurki. Takođe uzgojem i otkupom organskog i konvencionalnog jagodastog voća kao i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Pečurke

Pečurke za cijelu BiH

Preduzeće posjeduje sopstvene pogone za preradu, čuvanje, termičku obradu i proizvodnju prehrambenih proizvoda, voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova. Na teritoriji jugoistočne Bosne i Hercegovine danas zauzimamo lidersku poziciju u ovoj branši. Otkup organskih kao i konvencionalno uzgojenih proizvoda, šumskog voća i pečurki vršimo u cijeloj BiH sa više otkupnih stanica. Jednostavno, cijeli ovaj prostor ima veliki potencijal. Samo trebamo nastaviti sa uvezivanjem i investiranjem u ovaj sektor, poručuje Vrećo.

Njegova kompanija ima centralne stanice u Foči na tri lokacije sa novoizgrađenom prezentacijskom sobom. Gdje potencijalni partneri i kupci mogu degustirati „Boletusove“ proizvode.

Sertifikovana organska proizvodnja

Možete nas naći u sklopu fabrike za proizvodnju voćnih džemova i marmelada na ulazu u Foču. Na putnom pravcu Foča-Goražde. Jedno smo od rijetkih preduzeća koje se bavi organski sertifikovanom proizvodnjom jagodastog voća. Naša misija predstavlja potpuni prelazak sa konvencionalnog uzgoja jagodastog voća na organsku proizvodnju. Unaprjeđenje proizvodnje organskih proizvoda i sertifikacija. Ovakvo razmišljanje donosi dobre poslovne rezultate. Jer nas po tome prepoznaju i otvaraju nam vrata na stranim tržištima, napominje Vrećo.

Podrška USAID/FARMA II

„Boletus“ je kroz saradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavio opremu i osavremenio proizvodnju.

USAID/Sweden FARMA II nam je direktno pomogao u nabavci opreme koja nam mnogo znači u procesu proizvodnje i njenom unaprjeđenju. To nam je osiguralo veći kvalitet, te svakako uvećanje rezultata. Osigurali smo certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80% našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Evropsku uniju, dodaje Vrećo.

Moja poruka poljoprivrednicima bi bila da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati. Da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju. Te da poštuju domaće i EU propise iz ove oblasti. Kako bi zajedno mogli obezbijediti plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner. Samo tako ćemo ići naprijed, zaključuje Vrećo.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Sokovi stigli na police uprkos ograničenim resursima

Poljoprivredna proizvodnja ”Zlatna kap” iz Visokog nastala je prije nešto više od godinu dana kao …