Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za Evropsku uniju | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za Evropsku uniju

Pečurke

Miro Vrećo je rođen 1967. u Foči, a još od davne 1989. je u poslu sa nabavkom gljiva. 1998. godine, Miro pokreće kompaniju „Boletus“ u Foči. Gdje se već dvije decenije bavi otkupom, preradom i izvozom šumskih plodova i pečurki. Takođe uzgojem i otkupom organskog i konvencionalnog jagodastog voća kao i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Pečurke

Pečurke za cijelu BiH

Preduzeće posjeduje sopstvene pogone za preradu, čuvanje, termičku obradu i proizvodnju prehrambenih proizvoda, voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova. Na teritoriji jugoistočne Bosne i Hercegovine danas zauzimamo lidersku poziciju u ovoj branši. Otkup organskih kao i konvencionalno uzgojenih proizvoda, šumskog voća i pečurki vršimo u cijeloj BiH sa više otkupnih stanica. Jednostavno, cijeli ovaj prostor ima veliki potencijal. Samo trebamo nastaviti sa uvezivanjem i investiranjem u ovaj sektor, poručuje Vrećo.

Njegova kompanija ima centralne stanice u Foči na tri lokacije sa novoizgrađenom prezentacijskom sobom. Gdje potencijalni partneri i kupci mogu degustirati „Boletusove“ proizvode.

Pročitajte još...   Jesenji tretman voća

Sertifikovana organska proizvodnja

Možete nas naći u sklopu fabrike za proizvodnju voćnih džemova i marmelada na ulazu u Foču. Na putnom pravcu Foča-Goražde. Jedno smo od rijetkih preduzeća koje se bavi organski sertifikovanom proizvodnjom jagodastog voća. Naša misija predstavlja potpuni prelazak sa konvencionalnog uzgoja jagodastog voća na organsku proizvodnju. Unaprjeđenje proizvodnje organskih proizvoda i sertifikacija. Ovakvo razmišljanje donosi dobre poslovne rezultate. Jer nas po tome prepoznaju i otvaraju nam vrata na stranim tržištima, napominje Vrećo.

Podrška USAID/FARMA II

„Boletus“ je kroz saradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavio opremu i osavremenio proizvodnju.

USAID/Sweden FARMA II nam je direktno pomogao u nabavci opreme koja nam mnogo znači u procesu proizvodnje i njenom unaprjeđenju. To nam je osiguralo veći kvalitet, te svakako uvećanje rezultata. Osigurali smo certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80% našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Evropsku uniju, dodaje Vrećo.

Moja poruka poljoprivrednicima bi bila da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati. Da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju. Te da poštuju domaće i EU propise iz ove oblasti. Kako bi zajedno mogli obezbijediti plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner. Samo tako ćemo ići naprijed, zaključuje Vrećo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)