Podbacio izvoz u poljoprivredno-prehrambenom sektoru | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Podbacio izvoz u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Ulje sjemena suncokreta, šafranike i pamuka, voće i orašasti plodovi, mlijeko i pavlaka, samo su neki od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su prošle godine izvezeni iz BiH, dok je iz RS najviše izvezeno čokolade, voća, mlijeka, ribe i vode.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da je najviše izvezeno hljeba, peciva, kolača, keksa. Te ostalih pekarskih proizvoda, vode, ali i ostalih pripremljenih ili konzerviranih proizvoda.

Izvoženi su i goveđe meso, svježe ili rashlađeno, jabuke, svježe kruške i dunje, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, mlaćenica, kiselo mlijeko, pavlaka, jogurt i kefir.

Izvoz

BiH je prošle godine najviše izvozila u Tursku, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Njemačku, Italiju, Kosovo, Rusiju i Sloveniju.

Prošle godine, vodeći uvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi bili su goveđe meso, svježe ili rashlađeno, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, hljeb, peciva, kolači, keksi. Te ostali pekarski proizvodi, voda, pivo dobijeno od slada, preparati koji se koriste za prehranu životinja, pšenica i suražica, kafa, pržena ili nepržena, s kofeinom ili bez kofeina, i kukuruz.

Uvoz

Dodali su da je 10 vodećih država iz kojih se uvozilo lani Srbija, Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska, Njemačka, Holandija, Austrija, Turska i Poljska.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2018. godini je za  16,8 odsto manji u odnosu na 2017. godinu. Dok je uvoz u posmatranom periodu manji za 0,88 odsto.

Kada je u pitanju izvoz hrane, pića i duvana iz Republike Srpske, prema podacima Privredne komore RS, on je lani bio težak 274,9 miliona KM. Što je u odnosu na 2017. godinu manje za 52,8 miliona  KM, ili za 16,1 odsto. Dok je uvoz iznosio 799,6 miliona KM, što je u odnosu na 2017. godinu više za 7,7 miliona KM, ili jedan odsto.

Na smanjenje izvoza u najvećoj mjeri uticali su izvoz u Tursku, koji je manji za 40,7 miliona KM. I u Rusiju, gdje je manji za 19,5 miliona KM. I to prije svega svježih jabuka. Zbog zabrane izvoza nastale zloupotrebom porijekla proizvoda pri izvozu.

Izjavio je Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS.

Pročitajte još...   Nema podsticaja za poljoprivredu bez uplate doprinosa i naknada

Stevanović kaže da je na osnovu smanjenog izvoza došlo do povećanja razlike između izvoza i uvoza za 60,5 miliona KM. Pokrivenosti uvoza izvozom smanjena je sa 41,4 odsto na 34,4 odsto ili za sedam indeksnih poena.

Pročitajte još...   Povećan interes za proizvodnju krastavca kornišona

Prema njegovim riječima, u vezi s izvozom mlijeka i prerađevina, treba istaći da je izvoz povećan za 46,3 odsto. Najviše su uvoženi čokolada i konditorski proizvodi, žitarice, stočna hrana i preparati koji se upotrebljavaju u ishrani životinja i meso.

Iz RS najviše je izvezeno u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Rusiju i Italiju. Najviše je uvezeno iz Srbije, Holandije, Njemačke, Brazila i Hrvatske.

Izvor: Nezavisne. 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru