Podsticaji pretvaraju hercegovački krš u oranice | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Podsticaji pretvaraju hercegovački krš u oranice

Vlada RS za razvoj poljoprivrede na području hercegovačkog krša, koje karakteriše plodno tlo i blaga mediteranska klima pogodna za uzgoj stoke i proizvodnju mnogih biljnih kultura, u posljednjih pet godina uložila je oko 15 miliona maraka, glassrpske.

Berkovići, Bileća, Ljubinje i Trebinje

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je novac ulagan od 2013. do 2017. u četiri lokalne zajednice, Berkoviće, Bileću, Ljubinje i Trebinje.

Dodaju da je najviše novca, oko 9,17 miliona KM, izdvojeno iz agrarnog budžeta RS kroz podsticajna sredstva, a značajan dio obezbijeđen je iz međunarodnih kreditnih sredstava.

Osim za zanavljanje proizvodnih ciklusa, novac je ulagan u nabavku opreme za navodnjavanje, odnosno ublažavanje posljedica suše u prošloj godini, kao i za sprečavanje zaraznih bolesti. Za nabavku mašine za rekultivaciju krša izdvojeno je 3,5 miliona KM, rekli su u resornom ministarstvu.

Sistem za navodnjavanje

Dodali su da se trenutno realizuju dva projekta izgradnje sistema za navodnjavanje, na području Ljubinja i Trebinja, čija je vrijednost oko 8,3 miliona maraka, a koji će ratarima tog kraja uveliko olakšati proces proizvodnje.

Pročitajte još...   Krompir sve manje popularan među poljoprivrednicima u Semberiji

Sve aktivnosti na razvoju poljoprivrede u pomenute četiri lokalne zajednice koordiniše Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a njegov predsjednik Boris Pašalić kaže da su se pomenuta ulaganja višestruko isplatila, što se vidi po rastu poljoprivredne proizvodnje.

Osnovni uslov za razvoj poljoprivrede u tom dijelu Hercegovine je da se vidi kojim resursima raspolažemo i već smo uradili mnogo na identifikaciji zemljišta. Opštine su angažovale komisije koje popisuju zemljište koje se ne obrađuje. U toku je nabavka specijalne mehanizacije koja sitni kamen i uz pomoć koje ćemo krševito zemljište urediti i stvoriti uslove za gajenje voće i povrća, rekao je Pašalić.

Gacko, Nevesinje, Kalinovik i Foča

Dodao je da za naredni period u planu imaju i niz projekata za razvoj poljoprivrede u Gacku, Nevesinju, Kalinoviku i Foči, koje su po svojoj strukturi brdsko-planinske opštine.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić ističe da je svaka marka koja se uloži u poljoprivredu od velikog značaja jer oko pedeset odsto stanovništva opštine živi od stočarstva.

Uslovi za rad su veoma teški. Ovo je brdovit kraj, tako da pribaviti hranu i vodu za stoku nije nimalo lako, ali uprkos tome naši ljudi su vrijedni i upravo Bileća ima jednu od najjačih mljekara u RS. Nadamo se da će ulaganja Vlade u narednom periodu biti još veća, rekao je Aleksić.

Ulaganja

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su prethodnih godina značajna sredstva uložili i u druge opštine u Hercegovini, koje teritorijalno ne pripadaju području “hercegovačkog mediteranskog krša”.

Ratarima u Gacku iz agrarnog budžeta isplaćeno je oko 3,9 miliona KM, a novac smo investirali i u šumarstvo, kao i putem Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti. Takođe, oko pola miliona maraka uložili smo i u Istočni Mostar, te oko 11 miliona KM u Foču, rekli su ministarstvu.

Ulaganja po opštinama od 2013. do 2017.

(u milionima KM)

Pročitajte još...   Pašalić: Očekujemo da se zbrine do 20.000 tona povrća

Berkovići – 1,57

Bileća – 2,37

Ljubinje – 2,21

Trebinje – 4,99

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Drvna industrija u RS zabilježila rast proizvodnje i prodaje

Agro vijesti

Snijeg obradovao poljoprivrednike