Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika u Velikoj Kladuši | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika u Velikoj Kladuši

Sadnja oraha liješnika kestena

Na području Velike Kladuše započela je realizacija projekta podizanja višegodišnjih zasada kestenja, oraha i lješnjaka, čija ukupna vrijednost iznosi oko 460.000 maraka.

Sadnja oraha liješnika kestena

Projekat implementiraju lokalne vlasti i on obuhvata 125 korisnika koji su ranije izrazili interesovanje za uzgoj pomenutih kultura.

Prema riječima Emira Delića, predstavnika tima koji implementira projekat, u njegovom finansiranju sa 50 posto sudjeluje lokalna vlast, dok će 40 posto sredstava osigurati Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), te preostalih 10 posto Kladuška zemljoradnička zadruga, koja je i nosilac ovog projekta.

Radi se o sadnji plantažnih kultura kestena, oraha i lješnjaka i postoji veliko interesovanje ovdašnjih poljoprivrednika jer se radi o profitabilnim kulturama. Posebno je značajna sadnja kestena s obzirom na to da su posljednjih godina kestenove šume u značajnoj mjeri ugrožene raznim bolestima i štetnicima. Plantažnim uzgojem ćemo omogućiti revitalizaciju kestenovih kultura, istakao je Delić.

Prema njegovim riječima, sadni materijal je nabavljen i on će ovih dana biti podijeljen krajnjim korisnicima.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz jezgra oraha iz Rumunije

Inače, oni koji vole da konzumiraju kesten kažu da miris kestenja, bilo pečenog ili kuhanog, uvijek stvara osjećaj ugode i topline, da je jako ukusan, a pripisuju mu se i ljekovita svojstva, te se zbog velike energetske vrijednosti posebno preporučuje sportašima i djeci. Pomaže, kažu stručnjaci, kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa.

Pročitajte još...   Prodaja bijeljinske šećerane na čekanju zbog nedostatka sudija

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice