Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika u Velikoj Kladuši | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pomama za uzgojem kestenja, oraha i lješnika u Velikoj Kladuši

Sadnja oraha liješnika kestena

Na području Velike Kladuše započela je realizacija projekta podizanja višegodišnjih zasada kestenja, oraha i lješnjaka, čija ukupna vrijednost iznosi oko 460.000 maraka.

Sadnja oraha liješnika kestena

Projekat implementiraju lokalne vlasti i on obuhvata 125 korisnika koji su ranije izrazili interesovanje za uzgoj pomenutih kultura.

Prema riječima Emira Delića, predstavnika tima koji implementira projekat, u njegovom finansiranju sa 50 posto sudjeluje lokalna vlast, dok će 40 posto sredstava osigurati Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), te preostalih 10 posto Kladuška zemljoradnička zadruga, koja je i nosilac ovog projekta.

Radi se o sadnji plantažnih kultura kestena, oraha i lješnjaka i postoji veliko interesovanje ovdašnjih poljoprivrednika jer se radi o profitabilnim kulturama. Posebno je značajna sadnja kestena s obzirom na to da su posljednjih godina kestenove šume u značajnoj mjeri ugrožene raznim bolestima i štetnicima. Plantažnim uzgojem ćemo omogućiti revitalizaciju kestenovih kultura, istakao je Delić.

Prema njegovim riječima, sadni materijal je nabavljen i on će ovih dana biti podijeljen krajnjim korisnicima.

Pročitajte još...   Ovčarstvo zaustavila pandemija

Inače, oni koji vole da konzumiraju kesten kažu da miris kestenja, bilo pečenog ili kuhanog, uvijek stvara osjećaj ugode i topline, da je jako ukusan, a pripisuju mu se i ljekovita svojstva, te se zbog velike energetske vrijednosti posebno preporučuje sportašima i djeci. Pomaže, kažu stručnjaci, kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa.

Pročitajte još...   Mališanu ispunjena najveća želja, na poklon dobio kravu

Izvor 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske