U Sanskom Mostu dvorišta postaju bašte | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Sanskom Mostu dvorišta postaju bašte

Na području opštine Sanski Most u ovoj godini različitim kulturama biće zasijane rekordne površine zemljišta zbog povećanog interesa poljoprivrednika.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika, posljednjih dana oru se i pripremaju parcele koje decenijama nisu upotrebljavane. A brojni građani vlastite okućnice i dvorišta pretvaraju u bašte.

Pojačan interes

Nije teško zaključiti kako je pojačan interes za poljoprivrednu proizvodnju uzrokovan aktuelnom situacijom zbog pandemije koronavirusa i strahom da bi moglo doći do nestašice u snabdjevanju hranom. Jednostavno, ljudi žele da se osiguraju u slučaju najgoreg scenarija i za vlastite potrebe proizvedu nešto hrane, ističe Selimović.

Velika potražnja

Direktor Zemljoradničke zadruge „Agrisan“, Senad Hadžibajramović kaže kako vlada velika potražnja za sjemenskim materijalom.

Veću nabavku osigurali smo prije izbijanja trenutne situacije, ali se pokazuje kako je potražnja građana za sjemenima enormna. Iako je stanje na granicama teško, za sad je situacija s nabavkom sjemenskog materijala još uvijek stabilna, kazao je Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, planiraju povećati i prozvodnju u vlastitom rasadniku.

Pročitajte još...   Kornišoni kultura koju neće niko da uzgaja

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''