Ponuda dobra, ali građani slabo kupuju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ponuda dobra, ali građani slabo kupuju

Ove jeseni su na bijeljinskoj kvantaškoj pijaci u Agrotržnom centru „Knez Ivo od Semberije“ tezge po običaju prepune. Međutim, po tvrdnjama prodavaca slaba je posjećenost, srpskainfo.

Loša prodaja

Iako je ova pijaca najpoznatija u regiji na koju dolaze i susjednih opština kao što su Ugljevik, Lopare, Zvornik pa i Brčko, kupovina proizvoda opada svake godine. Na kvantaškoj pijaci u Bijeljini vreća kupusa košta tri marke. Gajbica od 10 kilograma paradaiza se može kupiti za desetak maraka.

Kilogram krompira se prodaje za jednu marku. Toliko košta i kilogram krastavaca. Kao i uvijek paprika roga, koja je deficitarna na ovom tržištu, skuplja pa je za kilogram ovog povrća neophodno izdvojiti od 1,5 do dvije marke. Prodaju se i luk, mrkva, cvekla, pasulj i karfiol.

Svi ovi proizvodi mogu se kupiti i po nižim cijenama, ukoliko ste vješti u cjenjkanju i kupujete veće količine. Iako semberski poljoprivrednici svoje proizvode prodaju po, kako kažu, bagatelnim cijenama, prodajom nisu zadovoljni.

Povrtar Lazar Trifković iz Male Obarske proizvodi kupus na 20 dunuma.

Prodajem evo ovdje već mjesec dana gde cijene variraju. Bio je kupus po vrećici, dvije, tri, četiri marke. Kartoni idu od sedam do osam maraka. To je dobra cijena ako se proda. Ako uračunamo uloženo, kilogram ne smije biti ispod pola marke. Ove godine su mi propala tri vagona patlidžana, kaže ovaj povrtar.

Cijena “bagatela”

Međutim, poljoprivrednici su zabrinuti zbog loše prodaje. Ujedno strahuju da neće izvući uloženi novac. Kažu da su prisiljeni da robu prodaju za bagatelu, kako ne bi propala.

Najveću prodaju imamo od ovih što dođu i natovare sve povrće što imamo. Na malo nema prave prodaje. Kupci dođu, razgledaju, mjerkaju cijene i odu, kaže Milan Dedić.

Od voća se na bijeljinskom kvantašu jabuke prodaju za 70 pfeninga. Kruške od 1,5 do dvije marke. Grožđe je 3,5 a banane i limun od 1,5 do dvije KM. U ponudi su i južno voće, orasi, suve šljive i med.

Pročitajte još...   Izvoz gljiva 17 puta nadmašio uvoz

400KM za paprike?

Iako su prvi mah čini da nije skupo, kupci navode da bi cijene mogle da budu mnogo niže.

Mala vrećica paprika roga je devet KM. Za zimnicu treba najmanje od sedam do osam vreća. Kad se sabere sve što još treba, račun bude oko 400 KM. I onda se to stvarno ne isplati. Jedino što je povoljno je krompir, jeftiniji pa to kupujemo, kaže Mujo Beganović.

Vaso Stanišić iz loparskog sela Vakuf redovno dolazi na bijeljinsku kvantašku pijacu.

Kod nas povrće ne uspijeva dobro. Zato ovdje pokupujemo sve što nam je potrebno. Već sam prije petnaestak dana uzeo deset vreća kupusa i stavio ga da se kiseli. Ali zima je duga, pa ću prikupiti još koju vreću, kaže ovaj Loparac.

Nekada vozili u Zagreb i Ljubljanu

Voće i povrće iz Semberije nekada se prodavalo na pijacama u Ljubljani, Zagrebu ili Sarajevu. Sada ga najčešće pazaruju nakupci iz FBiH i susjednih država. Semberski povrtari nadaju se da će iduće godine prerađivači poput prehrambenih industrija bijeljinske „Save“, „Spektar drinka“ ili „Tanasića“ povećati svoju proizvodnju kako bi i oni imali obezbjeđen siguran i solidan plasman.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH