Primjena totalnih herbicida u suzbijanju korova na strništu | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Primjena totalnih herbicida u suzbijanju korova na strništu

Žetva strnih žita u Semberiji je završena i postavlja se pitanje šta raditi dalje što se tiče korovskih vrsta. 

U ovom trenutku s na primjenu totalnih herbicida na bazi aktivne materije glifosat. Sve to u cilju suzbijanja svih korovskih vrsta.

U prethodnom periodu palo je dosta kiše koja je isprovocirala nicanje većeg broja korova na strništu. Pogotovo onih sa dobro razvijenim rizomskim sistemom kao što je divlji sirak. 

Primjenom totalnih herbicida smanjuju se troškovi zaštite u narednom periodu jer glifosat ima izuzetno dejstvo na višegodišnje i jednogodišnje korove. Oni se jako teško suzbijaju tokom vegetacije ili čije je suzbijanje veoma skupo. S toga primjena totalnih herbicida podrazumijeva jednu od ekonomski najisplativijih mjera koju poljoprivredni proizvođači mogu da sprovedu u cilju pripreme svojih parcela za naredni usjev.

Pročitajte još...   Nije mogla do posla profesora, pa sebi stvorila priliku u poljoprivredi

Djelovanje preko lista

Totalni herbicidi djeluju preko lista i zelenih biljnih dijelova. To znači da treba sačekati da veći broj korova nikne. Ali nikako ne dozvoliti da bilo koji korov dođe u fazu da formira cvjetove i sjeme. 

Kada je u pitanju divlji sirak koji je uglavnom prisutan na strništima, pravi trenutak za primjenu ovih herbicida jeste pred izbacivanje metlice – ne dozvoliti mu da pusti metlicu. Tada se visina divljeg sirka kreće od 30 do 50 centimetara.

Količina primjene preparata zavisi od dominantnosti korovske vsrte na parcelama. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima jeste da obiđu parcele i vide koji korovi su prisutni na tim parcelama  i onda odluče koju količinu će primijeniti.

Pročitajte još...   U Ljubinju počinje gradnja vještačkog jezera za navodnjavanje polja

Količinu preparata treba odrediti prema najotpornijem korovu koji se nalazi na parceli. Tretiranu površinu strništa ne treba obrađivati 15 do 20 dana poslije primjene, kako bi se herbicid što bolje transportovao preko lista do korjena i rizoma.

Tretmane ne treba izvoditi po sunčanom vremenu, na temperaturama iznad 30 stepeni, jer su tada stome korovskih biljaka zatvorene i opada usvajanje preparata. Zbog toga je tretmane najbolje obavljati u kasnim poslijepodnevnim satima. Poslije primjene totalnih herbicida na strništima u narednoj sezoni može se sijati bilo koji usjev.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)