Proizvodnjom kozijeg mlijeka i sira do sigurnih primanja | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Proizvodnjom kozijeg mlijeka i sira do sigurnih primanja

Enver Hamzić, nakon što je deset godina radio i sa porodicom živio u Francuskoj, vratio se u rodne Gladoviće, tridesetak kilometara od Srebrenice. Na svom velikom imanju formirao je farmu ovaca, a poslije nekoliko godina opredijelio se za uzgoj koza i proizvodnju sira od kozijeg mlijeka, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: avaz.ba

Kada sam se uvjerio da na našem i evropskom tržištu nedostaje kozijeg mlijeka, sira i sirutke, prodao sam ovce i kupio 120 koza. Proizvodim kozije mlijeko, sir, sirutku i meso i imam redovne kupce u cijeloj BiH, a najviše u Sarajevu, Tuzli i Hercegovini, govori Hamzić.

Kaže da od kozijih proizvoda ima solidnu zaradu i da od toga školuje kćerku Ajišu na Univerzitetu internacionalne ekonomije u Švicarskoj te sina Islama, koji je peti razred osnovne škole u Francuskoj. Supruga Aida Hamzić u jednoj privatnoj zdravstvenoj klinici u Francuskoj radi kao kuharica i nije u mogućnosti da od svojih primanja školuje djecu.

Pročitajte još...   Semberske poljoprivrednike obradovale mjere Vlade RS

Enver planira povećati stado koza, izgraditi moderan pogon za proizvodnju i pakovanje mlijeka i sira te sušaru za sušenje mesa. Za sve to treba sakupiti sredstva, jer kako kaže, u današnju vlast i njihovu pomoć ne može se pouzdati.

Koze imaju veliki pašnjak i dnevno prijeđu od pet do deset kilometara. Svakodnevno se hrane s više od 50 vrsta raznih biljaka. Jedu potpuno zdravu planinsku hranu, a osim toga, rekultivišu zemljište koje je zaraslo u korov i drugo rastinje. U krugu od stotinu kilometara od farme nema ničega što bi zagađivalo pašnjake, objašnjava Hamzić.

Stručnjaci mu, kaže, predlažu da koze, radi proizvodnje veće količine mlijeka, stalno budu zatvorene i da ih hrani koncentratom.

To ne dolazi u obzir. Pored zdrave trave i lišća, moje koze neće okusiti koncentrat, poručuje Hamzić

Nedostatak radne snage 

Pročitajte još...   Javni poziv za dodjelu materijalno tehničke podrške u podizanju zasada i proizvodnji crvene paprike za poznatog kupca

Hamzić zna da je nezaposlenost u Bosni i Hercegovini jedan od gorućih problema. Najbrže se, kaže, može zaraditi baveći se poljoprivredom. No, mladi nisu zainteresirani za ovu privrednu granom. Dosta je u ovdašnjim selima obnovljeno kuća, koje zjape prazne, a njive su zarasle u korov. Planira proširiti farmu, ali ga brine kako osigurati radnu snagu. Kaže da kod njega stalno ima posla, ali radnika nema.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)