Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro reportaže / Proizvodnjom kozijeg mlijeka i sira do sigurnih primanja

Proizvodnjom kozijeg mlijeka i sira do sigurnih primanja

Enver Hamzić, nakon što je deset godina radio i sa porodicom živio u Francuskoj, vratio se u rodne Gladoviće, tridesetak kilometara od Srebrenice. Na svom velikom imanju formirao je farmu ovaca, a poslije nekoliko godina opredijelio se za uzgoj koza i proizvodnju sira od kozijeg mlijeka, piše avaz.ba

Foto: avaz.ba

Kada sam se uvjerio da na našem i evropskom tržištu nedostaje kozijeg mlijeka, sira i sirutke, prodao sam ovce i kupio 120 koza. Proizvodim kozije mlijeko, sir, sirutku i meso i imam redovne kupce u cijeloj BiH, a najviše u Sarajevu, Tuzli i Hercegovini, govori Hamzić.

Kaže da od kozijih proizvoda ima solidnu zaradu i da od toga školuje kćerku Ajišu na Univerzitetu internacionalne ekonomije u Švicarskoj te sina Islama, koji je peti razred osnovne škole u Francuskoj. Supruga Aida Hamzić u jednoj privatnoj zdravstvenoj klinici u Francuskoj radi kao kuharica i nije u mogućnosti da od svojih primanja školuje djecu.

Enver planira povećati stado koza, izgraditi moderan pogon za proizvodnju i pakovanje mlijeka i sira te sušaru za sušenje mesa. Za sve to treba sakupiti sredstva, jer kako kaže, u današnju vlast i njihovu pomoć ne može se pouzdati.

Koze imaju veliki pašnjak i dnevno prijeđu od pet do deset kilometara. Svakodnevno se hrane s više od 50 vrsta raznih biljaka. Jedu potpuno zdravu planinsku hranu, a osim toga, rekultivišu zemljište koje je zaraslo u korov i drugo rastinje. U krugu od stotinu kilometara od farme nema ničega što bi zagađivalo pašnjake, objašnjava Hamzić.

Stručnjaci mu, kaže, predlažu da koze, radi proizvodnje veće količine mlijeka, stalno budu zatvorene i da ih hrani koncentratom.

To ne dolazi u obzir. Pored zdrave trave i lišća, moje koze neće okusiti koncentrat, poručuje Hamzić

Nedostatak radne snage 

Hamzić zna da je nezaposlenost u Bosni i Hercegovini jedan od gorućih problema. Najbrže se, kaže, može zaraditi baveći se poljoprivredom. No, mladi nisu zainteresirani za ovu privrednu granom. Dosta je u ovdašnjim selima obnovljeno kuća, koje zjape prazne, a njive su zarasle u korov. Planira proširiti farmu, ali ga brine kako osigurati radnu snagu. Kaže da kod njega stalno ima posla, ali radnika nema.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Oaza sa 120 koza: Mlada Banjalučanka stvorila poljoprivredno domaćinstvo

U selu Bare, nekoliko kilometara od Bosanskog Petrovca, smješteno je poljoprivredno domaćinstvo „Klekovača“, na čijem …