Rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je za osam mjeseci ove godine proizvedeno oko 1,27 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 6,3 odsto više nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Najznačajnije mjesto u proizvodnji imali su trupci, kojih je proizvedeno u količini od 438.663 metra kubna od četinarskog i 212.077 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Proizvedeno je, između ostalog, i 389.580 metara kubnih ogrevnog drveta od lišćara, kao i 150.926 metara kubnih takozvanog prostornog drveta četinara, pogodnog za hemijsku preradu i celulozu.

Pročitajte još...   Pašalić: Više sredstava za ulaganja u kapitalne investicije

U Republici Srpskoj su za osam mjeseci ove godine prodata ukupno 1,23 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je više za 3,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je riječ o zadovoljavajućem nivou proizvodnje, posmatrajući uslove u kojima se odvija proizvodnja, kao i stanje na tržištu.

Pročitajte još...   Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

Šinik je naglasio da je dobro organizovana proizvodnja u šumarstvu u fizičkom obimu, kao i plasman šumskih sortimenata gdje se prate potrebe drvoprerade, što znači da funkcioniše drvoprerađivački i sektor proizvodnje namještaja na njihovim tržištima.

On je naveo da je nivo proizvodnje u avgustu ove godine manji u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali da je ostvareni proizvodni nivo približan prosječnom ostvarenju na mjesečnom nivou.

Izvor: RTRS
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice