Rodilo grožđe u Hercegovini | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Rodilo grožđe u Hercegovini

U trebinjskim vinogradima počela je berba žilavke, autohtone sorte ove regije, a najobimniji posao u vinogradima biće nastavljen i u narednom periodu, kada slijedi berba drugih vrsta grožđa.

U najvećem vinogorju u istočnoj Hercegovini, trebinjskom “Agrofinu” kažu da je rod žilavke veći za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U ovom preduzeću navode da očekuju da na oko 5,5 hektara pod žilavkom bude 40 tona grožđa, a nakon žilavke slijedi berba vranca i ostalih sorti.

Berba grožđa ovog septembra  se organizuje u skladu sa epidemiološkim mjerama zbog virusa korona, a berači, kojih je prošlih godina bilo teško naći, ove godine su se odazvali u većem broju.

Imamo oko 130 berača, drži se distanca, nose se maske. Jedan broj je iz Bileće, a ostalo su ljudi iz Trebinja, kaže direktor Dragan Anđelić.

Zbog pandemije virusa korona ova sezona se umnogome razlikuje od predhodnih godina u svim djelatnostima, a tržišni poremećaji nisu zaobišli ni vinogradare. Za razliku od nekoliko prošlih godina, vingoradari nemaju problema da nađu berače, ali je još neizvjesno koliko će grožđa biti prodato, pošto su vina zbog slabe prodaje uslijed pandemije, ostala u vinskim podrumima.

Pročitajte još...   Cvijetin i u 85. godini vozi traktor

Među beračima ove sezone su i oni koji su prošlih godina kućni budžet punili u susjednom Dubrovniku na sezonskim poslovima, a ovog ljeta su ostali u svom gradu, pošto ili nemaju posla ili su odustali da, zbog neizvjesnosti sa prelascima državnih granica, putuju na posao u susjedstvo.

U trebinjskom „Agrofinu“ prošlih sezona su da bi zadržali sezonce poboljšali uslove rada, a razmišljali su i o prelasku na mašinsko branje.

Beračima je davan topli obrok, povećane su isplate po gajbi grožđa, a grožđe nisu morali iznositi iz redova, već su ga ostavljali ispod čokota odakle se kupi traktorima.

Pored problema sa kojima su se susreli vinari posljednjih mjeseci, u ovom preduzeću se nadaju dobroj prodaji.

Pored svih teškoća, prema sadašnjim saznanjima, očekujemo da će, ipak, sav ovogodišnji rod grožđa biti prodat. Zainteresovani su vinari, jer je grožđe jako dobrog kvaliteta, kaže Dragan Anđelić.

U poljoprivrednom preduzeću „Popovo polje“, takođe, ocjenjuju da je ova godina drugačija od ranijih.  Kažu da  berača ima, grožđe je  rodilo bolje nego lani, ali bi kupaca moglo biti manje.

Sezonce smo ranije dovodili i iz drugih nerazvijenijih sredina, a  ove godine ima dovoljno zainteresovanih. Što se tiče prodaje, ona bi mogla biti nešto manja, kaže Marko Begenišić, direktor ovog preduzeća.

Ono u čemu se hercegovački vinogradari i vinari slažu je da se što prije mora zaštiti domaća proizvodnja, kako bi se stabilizovalo tržište i zaustavio nelegalan uvoz grožđa i vina.  Nadaju se da će novi zakon spriječiti uvoz grožđa i vina iz regiona, koje se onda preradi ili samo prepakuje u ambalažu na kojoj piše da je iz Republike Srpske.

Pročitajte još...   Proizvođači smilja nezadovoljni, ovogodišnji prihodi 30 posto od očekivanih
Crnogorci ranijh godina tražili sezonce u Hercegovini

Radnike za berbu grožđa prošle godine u Trebinju je tražilo i najveće vinogorje u Crnoj Gori, podgoričke „Plantaže“.  Prema tadašnjem oglasu u lokalnim medijima beračima su nudili dnevnicu od 35 evra uz smještaj i hranu. Ovog ljeta takvih oglasa nema.

Autor: Dubravka Čolović 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?