Sastanak na temu protesta poljoprivrednika u Odžaku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sastanak na temu protesta poljoprivrednika u Odžaku

Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić organizovao je sastanak u Vladi ŽP u Orašju na temu aktualnih protesta poljoprivrednika u Odžaku.

Na sastanku su bili nazočni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić, predstavnici Udruženja „Žito“ Odžak Juro Kopačević i Drago Zečević, načelnik općine Odžak Jakov Ivanković i šef Službe za gospodarstvo općine Odžak Radinka Dujak.

Nakon sastanka u izjavi za javnost predsjednik Vlade Đuro Topić je uz ostalo kazao:

Nastao je problem na području općine Odžak kad je u pitanju raspolaganje i upravljanje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države koje je sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u Federaciji BiH u nadležnosti općine i županije. U ovoj godini istječe ugovor o zakupu potpisan 2010. g. sa jednim investitorom, te je potrebno da se do kraja godine provede novi postupak ugovaranja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Zakonom je predviđeno da općina napravi Program gospodarenja za ukupno poljoprivredno zemljište na svom teritoriju, a županijsko ministarstvo poljoprivrede da suglasnost. Program je napravljen, ministarstvo je u tom programu našlo određene manjkavosti i traži od općine da to ukloni.

Danas smo dogovorili da se u narednih 10 dana to usuglasi i izmijenjeni program dostavi, kako bi na njega ministarstvo nakon toga, nadamo se, dalo suglasnost. Time bi se stekli uvjeti da se raspiše natječaj za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta za koji je istekao ugovor. Osim tog zemljišta očekujemo da natječaj bude i za državno zemljište koje se nalazi na prostoru općine Odžak, a koje dosad nije bilo u nikakvim ugovorima. Ono što je interes županije, a i općine jeste da cjelokupno zemljište bude obrađeno i u funkciji jer je još uvijek dosta zemljišta neobrađeno.

Dakle, i dalje je na općini da pripremi i na Općinskom vijeću usvoji potpun i zakonit Program gospodarenja, i nakon suglasnosti ministarstva provede transparentan natječaj.

Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske:

Za upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem zaduženo je Ministarstvo zajedno sa općinom Odžak, kao i na području druge dvije općine Županije Posavske. Općina Orašje i općina Domaljevac-Šamac su upravljale svojim državnim poljoprivrednim zemljištem temeljem usvojenog plana programa gospodarenja.

Vijeće općine Odžak je usvojilo program gospodarenja koji ima svoje zakonske manjkavosti i te manjkavosti moraju biti uklonjene da bi dalje mogao krenuti proces davanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na prostoru općine Odžak u zakup.

Ministarstvo poljoprivrede inzistira na otklanjanju tih zakonskih manjkavosti jer u podijeljenoj nadležnosti, općine po zakonu o poljoprivrednom zemljištu provode procese javnih poziva i javnih natječaja a ministarstva dalje sklapaju ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima i prate realizaciju ugovora Imali smo prakse da dosta tih natječaja ne budu provedeni dobro i onda u konačnici ministarstvo mora rješavati neke probleme koji su se prije mogli otkloniti.

Načelnik općine Jakov Ivanković izrazio je očekivanje da će se zajednički naći rješenje vodeći računa prije svega o interesu poljoprivrednika sa područja općine Odžak.

Pročitajte još...   Radnici iz Srbije beru voće u Lijevče polju

Predstavnici Udruge „Žito” Juro Kopačević i Drago Zečević izrazili su sumnju u brzo rješavanje problema. Kopačević je kazao kako će dogovore prenijeti odžačkim poljoprivrednicima i tada odlučiti nastavljaju li sa prosvjedima.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo