Sjetva skuplja ali su oranice spremne | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sjetva skuplja ali su oranice spremne

Sjetva
Na pragu je i proljećna sjetva, ali nedovoljno vlage u zemljištu brine ratare. Potrebne su obilnije padavine, kako za razvoj ozimih usjeva, tako i za kvalitetnu pripremu zemljišta i sjetvu strnih žita.

Vremenski uslovi u prvoj polovini marta pogodovali su izvođenju poljoprivrednih radova. U ovom periodu, na prelazu iz zimskog mirovanja u proljećni porast, obavlja se prihrana azotnim đubrivom, koja je i jedna od najvažnijih mjera njege ozimih usjeva.

Ozimi usjevi nisu pretrpili štete od golomrazice i u dobrom su stanju, ali se moraju prihraniti. Prihrana pšenice obavlja se u dvije ili tri faze.

Prva prihrana se radi kada dnevna temperatura dostigne 10 stepeni i kada dolazi do povećanja bokora i brzog porasta nadzemne mase. To je obično faza u kojoj usjev ima tri-četiri razvijena lista. Vrlo je bitno da se sa ovim poslom ne kasni, jer pospješuje formiranje primarnih i sekundarnih izboja u bokoru iz kojih će se razviti vlati koje nose klas.

Semberski ratar Boško Radić ovaj posao već je završio. Pšenicom je jesenas zasijao 480 dunuma.

Sjetva

Izabrao sam ureu za prvu prihranu i to obavio početkom februara, a drugu prihranu smo obavili KAN-om, jer sadrži oblik azota koji biljka može najbrže i najbolje da iskoristi. I prva i druga prihrana utiču na visinu prinosa.Treća se obavlja početkom klasanja, a njena uloga je povećanje hektolitarske mase zrna, kaže Radić.

Kukuruz dominantan

U Semberiji će ovog proljeća biti zasijano 32.500 hektara. Kao i ranijih godina, kukuruz će zauzimati najviše površine – 26.000 hektara.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici u Brčkom povećavaju proizvodnju sredstvima EU

I Radić ovih dana intenzivno priprema zemljište za proljećnu sjetvu. Kukuruzom će zasijati 25 hektara.

Nadamo se da će biti obilnijih padavina, jer je evidentno da nedostaje vlage u zemljištu. Uprkos teškoćama, sjetva se mora obaviti. Što posijemo, to ćemo i požnjeti, kaže ovaj poljoprivrednik.

Poljoprivredne apoteke su dobro snabdjevene repromaterijalom. Cijene pojedinih sjemena, đubriva i dizel goriva više su u odnosu na prošlu godinu. Iako će sjetva biti skuplja, kažu poljoprivrednici, sve planirane oranice biće zasijane.

Petar Dragojlović iz Amajlija svake godine sije kukuruzom 150 dunuma. Površine pod ovom kulturom neće smanjivati ni ove godine.

Sve sam obezbijedio, sjemena, đubrivo, hemiju. Naše je da na vrijeme obavimo posao i da se nadamo da će godina bili rodna i blagorodna, kaže domaćin.

Agronom Stanko Tadić kaže da je najveće interesovanje ratara za fao grupe 300 i 400, koje su se pokazale najrodnije i najkvalitetnije za ovo područje.

Sjetva

Repromaterijal

Semberski povrtari, kooperanti Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo”, ovih dana preuzimaju repromaterijal koji subvencioniše IFAD sa 40 odsto i grad Bijeljina sa 10 odsto od ukupne vrijednosti, a preostalih 50 odsto plaćaju povrtari.

Pročitajte još...   Dan uljarica - 03.03.2020.

Ukupno 67 kooperanata ove zadruge imaće na raspolaganju pakete repromaterijala vrijednosti do 4.000 KM. Paketi, prilagođeni za tri programa proizvodnje – paprika, paradajz i kupus, sadrže različita mineralna đubriva, sjemena, sredstva za zaštitu bilja, folije i druge repromaterijale neophodne u povrtarstvu, a sve jeftinije za 50 odsto od tržišne cijene.

Skuplji repromaterijal neće ugroziti obim i kvalitet proljećne sjetve. Uzimajući u obzir značaj poljoprivredne proizvodnje u resornom odjeljenju Grada i Agrarnom fondu u Bijeljini planiraju nove mjere za unapređenje agrara i veća izdvajanja u agrarni budžet.

Koliko košta sjetva?

Za sjetvu jednog hektara kukuruza potrebno je obezbijediti 1.400 maraka. Regresirano gorivo, jeftinije za 50 feninga po litru, i ovog proljeća smanjiće troškove sjetve i obrade oranica. Značajna stavka u troškovima je mineralno đubrivo, čija cijena od decembra konstantno raste na tržištu BiH, ali i u okruženju, a diktiraju je fabrike.

Kada su sjemena u pitanju najveće interesovanje je za sjemenski kukuruz. U apotekama je bogata ponuda hibrida kukuruza svih grupa zrenja različitih proizvođača.

Izvor: Srpska Info

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice

1 Comment

Comments are closed.