Ponedjeljak , 1 Juna 2020
Početak / Agro vijesti / Toplo vrijeme omogućava proljećnim usjevima intenzivan rast

Toplo vrijeme omogućava proljećnim usjevima intenzivan rast

Veoma toplo vrijeme i dosta vlage omogućavaju proljećnim usjevima intenzivan porast, pa su ozima žita u fazama od mliječne do voštane zrelosti. Saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema podacima iz agrometeorološkog biltena, toplo i sunčano vrijeme povoljno utiče na aktivnost insekata, u toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije kruškine buve. Prisutni su gotovo svi razvojni stadijumi.

U pojedinim zasadima jabuka, bresaka i nektarina registruje se prisustvo bolesti tripsa.

Šteta od tripsa nastaje usljed ishrane larvi i odraslih jedinki. Kao i zbog procesa polaganja jaja pri čemu dolazi do pojave nekroza.

Agrometeorolozi upozoravaju da piljenje prve generacije jabukinog smotavca još traje. Kod ratarskih kultura uočena su legla jaja kukuruznog plamenca.

Kada je riječ o biljnim bolestima, na većini lokaliteta završen je period primarnih infekcija čađave krastavosti plodova jabuke. Povoljni su bili uslovi i za razvoj različitih vrsta prouzrokovača truleži breskve i nektarine.

Zahvaljujući dospjelim padavinama iz prethodnog mjeseca, zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta su dobre. Dok je u površinskom sloju zbog visoke temperature došlo do isušivanja zemljišta.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom ove sedmice biće promjenljivo vrijeme. U prvom dijelu dana biće sunčano, dok se u poslijepodnevnim časovima, uz povećanje oblačnosti, mjestimično očekuje kiša ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Agrometeorolozi upozoravaju da su lokalno moguće vremenske nepogode praćene gradom i pojačanim vjetrom.

Češće nestabilnosti očekuju se u prvom dijelu sedmice, kada će preovladavati i nešto svježije vrijeme, dok se više sunčanog vremena prognozira na jugu i za vikend.

Izvor: SrpskaInfo

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

EU4Business objavio poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima

Projekt Evropske unije EU4Business objavio je danas javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava kako bi …