Toplo vrijeme omogućava proljećnim usjevima intenzivan rast | Agroportal.ba
Agro vijesti

Toplo vrijeme omogućava proljećnim usjevima intenzivan rast

Veoma toplo vrijeme i dosta vlage omogućavaju proljećnim usjevima intenzivan porast, pa su ozima žita u fazama od mliječne do voštane zrelosti. Saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema podacima iz agrometeorološkog biltena, toplo i sunčano vrijeme povoljno utiče na aktivnost insekata, u toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije kruškine buve. Prisutni su gotovo svi razvojni stadijumi.

U pojedinim zasadima jabuka, bresaka i nektarina registruje se prisustvo bolesti tripsa.

Šteta od tripsa nastaje usljed ishrane larvi i odraslih jedinki. Kao i zbog procesa polaganja jaja pri čemu dolazi do pojave nekroza.

Pročitajte još...   Stanje u voćnjacima obećava rodnu godinu

Agrometeorolozi upozoravaju da piljenje prve generacije jabukinog smotavca još traje. Kod ratarskih kultura uočena su legla jaja kukuruznog plamenca.

Kada je riječ o biljnim bolestima, na većini lokaliteta završen je period primarnih infekcija čađave krastavosti plodova jabuke. Povoljni su bili uslovi i za razvoj različitih vrsta prouzrokovača truleži breskve i nektarine.

Zahvaljujući dospjelim padavinama iz prethodnog mjeseca, zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta su dobre. Dok je u površinskom sloju zbog visoke temperature došlo do isušivanja zemljišta.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom ove sedmice biće promjenljivo vrijeme. U prvom dijelu dana biće sunčano, dok se u poslijepodnevnim časovima, uz povećanje oblačnosti, mjestimično očekuje kiša ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Pročitajte još...   Lagao o broju stoke da bi dobio podsticaj

Agrometeorolozi upozoravaju da su lokalno moguće vremenske nepogode praćene gradom i pojačanim vjetrom.

Češće nestabilnosti očekuju se u prvom dijelu sedmice, kada će preovladavati i nešto svježije vrijeme, dok se više sunčanog vremena prognozira na jugu i za vikend.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne BiH

Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije