Vinari u Srpskoj zadovoljno trljaju ruke | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vinari u Srpskoj zadovoljno trljaju ruke

Potražnja za domaćim vinima iz Srpske je puno veća nego što vinarije imaju vina u ponudi, kazali su u domaćim vinarijama za “Nezavisne novine” te su istakli da kvalitet domaćih vina već godinama prepoznaju ljubitelji ovog napitka ne samo u regionu, već i širom Evrope, Amerike, ali i Azije.

Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao Radovan Vukoje, predsjednik grupacije vinara BiH pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, član Udruženja vinara istočne Hercegovine “Vinos” i vlasnik Vinarije “Vukoje, neka vina koja su nastala u berbi prošle godine već su plasirana na tržišta.

“To su vina iz edicije tradicionalnih vina, to su bijela vina, tamjanika, primavera, žilavka. Kvantitetom je prošla godina bila nešto manja, ali je kvalitetom bila veoma dobra, tako da smo i ove godine prisutni na tržištima Amerike, Azije i Evrope”, kazao je Vukoje.

Dodao je da očekuju da berba 2023. godine bude veoma uspješna.

Istakao je da svoja vina izvoze na tržišta 14 zemalja evropske unije, osam zemalja u Americi te u Kinu.

“Mi smo limitirani što se tiče količine, možemo da prodamo onoliko koliko naše grožđe da. Mi smo specifična proizvodnja koja je usmjerena isključivo na proizvodnju vrhunskih vina i na proizvodnju od isključivo svoje sirovinske baze”, rekao je Vukoje.

Pročitajte još...   Potpisan Memorandum o saradnji Srpske i Bjelorusije u oblasti poljoprivrede

Naglasio je da je potražnja za njihovim vinima i do četiri puta veća od njihove ponude.

“Na tržištu Velike Britanije naša vina nalaze se u restoranima koji imaju dvije i tri ‘Michelinove’ zvjezdice”, kazao je Vukoje.

Da je potražnja za domaćim vinima veća nego ponuda, potvrdila je za “Nezavisne novine” Marijana Jungić, direktorica vinarija “Jungić”, koja ističe da je najveća potražnja za bijelim vinima, koja su prinuđeni plasirati na tržište iste godine kada su napravljena.

Dodala je da je berba prošle godine bila vrlo dobra te da očekuju dobra vina od ove berbe, a bijela vina iz berbe 2023. se već nalaze u prodaji.

Dodala je da najviše vina plasiraju u Crnu Goru, Srbiju, Ameriku i zemlje Evropske unije, a odnedavno svoja vina plasiraju i na tržište Brazila

Kada je riječ o razlici plasmana domaćih vina na inostrana tržišta, Jungićeva ističe da strani kupci najčešće uzimaju premijum vina.

Pročitajte još...   Ugovorena isporuka 1.000 tona kornišona za njemačkog partnera

Kako su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH) kazali za “Nezavisne novine”, iz BiH je u prva tri mjeseca prošle godine izvezeno 675.946 kilograma vina u vrijednosti od 1.656.588 KM.

“U prva tri mjeseca ove godine izvezeno je 782.575 kilograma vina u vrijednosti od 1.674.866 KM”, naveli su iz UIO BiH.

Dodali su da je ove godine najviše vina iz BiH svoj put našlo do trpeza u Hrvatskoj Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj i SAD.

“Tokom 2023. godine iz BiH je izvezeno 3.329.920 kilograma vina u vrijednosti od 9.073.255 KM”, rekli su u UIO BiH.

Dodali su da je tokom 2022. godine izvezeno više od tri miliona kilograma vina u vrijednosti većoj od sedam miliona KM.

“U 2023. godini uvezeno je više od osam miliona kilograma vina u vrijednosti većoj od 49 miliona KM, dok je tokom 2022. godine uvezeno vino u vrijednosti većoj od 39 miliona KM”, naveli su u UIO BiH.

 

 

(nezavisne.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj