Više od 1,2 miliona KM za podršku poljoprivredi i malim firmama
Agro vijesti

Više od 1,2 miliona KM za podršku poljoprivredi i malim firmama

Podršku poljoprivredi
Načelnik za privredu opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović rekao je da je u 2020. godini u ovoj lokalnoj zajednici utrošeno više od 1,2 miliona KM za podršku malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi, samozapošljavanju, zanatsko-preduzetničkim djelatnostima, te novom i retroaktivnom zapošljavanju.

On je novinarima izjavio da u ovaj iznos nisu uračunati podsticaji i različiti oblici pomoći Vlade Republike Srpske srebreničkim privrednim subjektima. Sve radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona na rad privrede.

Prema njegovim riječima, 500.000 evra od donacije Saudijske Arabije za pomoć Srebrenici utrošeno je za nabavku poljoprivredne mehanizacije za stanovništvo koje se bavi ovom djelatnošću.

Nabavljeni su traktori, moto-kultivatori, freze, kosilice, mašine za sjetvu i vađenje krompira. Kao i oprema za voćare i pčelare i razni priključci za poljoprivrednu mehanizaciju.

Za podršku samozapošljavanju i novom i retroaktivnom zapošljavanju u prošloj godini obezbijeđeno je 100.000 KM iz opštinskog budžeta. Kao i  kroz projekte Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

rekao je Maksimović.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 03.06.2020. godine

On kaže da je 50.000 KM isplaćeno preduzećima koja se bave preradom u oblasti poljoprivrede. Dok je po 2.000 do 3.000 KM isplaćeno kao vid podrške za nekoliko malih preduzeća.

Maksimović ističe da se završava javni poziv za dodjelu 30.000 KM iz opštinskog budžeta za podršku subjektima iz zanatsko-preduzetničke djelatnosti.

Opština je prošle godine izdvojila 27.000 KM za proljećnu sjetvu. A u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijeđeni su setovi sjemenskog materijala i vještačkog đubriva vrijedni po 252 KM, za 120 korisnika. Radi omasovljenja sjetve za obezbjeđenje dodatnih količina hrane u periodu pandemije kovid 19.

Govoreći o poljoprivredi, on je naglasio da je predviđeno, ali nije realizovano 30.000 KM za podsticaj plasteničkoj proizvodnji. Gdje se čeka konstituisanje novog saziva Skupštine opštine da donese odluku o utrošku tih sredstava.

Pročitajte još...   Za sistem navodnjavanja Bratunca i Srebrenice 9 miliona KM (VIDEO)

Maksimović je rekao da se u pripremi budžeta opštine Srebrenica za ovu godinu značajna sredstva planiraju za podršku poljoprivredi, zanatstvu, te malim i srednjim preduzećima radi njihovog jačanja i proširenja proizvodnje. Kao i povećanja njenog obima i otvaranja radnih mjesta.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM