Voćari traže još graničnih prelaza | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Voćari traže još graničnih prelaza

Proizvođači i izvoznici voća iz Udruženja „Savremeni voćar“ suočeni su sa velikim problemima nakon što je od 1. septembra 2019. godine Hrvatska za izvoz proizvoda iz BiH ostavila otvorenim samo dva granična prelaza, u Gradiški i Metkoviću.

Na zahtjev Evropske unije Hrvatska je morala zatvoriti sve druge granične prelaze za naše proizvode koji na prelazima Gradiška i Metković podležu fitosanitarnom pregledu. Dodatni problem je što se taj pregled može uraditi samo radnim danima i to u vremenu od 8 do 15 časova, a najveći kontingent naše robe izlazi vikendom.

Kaže Bahrija Ribić, predsjednik Udruženja koje je član Asocijacije izvoznika šljive „Izvozni marketing“.

Ističe da ova Asocijacija okuplja 12 firmi koje proizvode i izvoze voće iz Gradačca, Brčkog, Srebrenika, Ugljevika, Bijeljine i Čelića i da su ranije izvozili voće na više obližnjih graničnih prelaza u Orašju, Šamcu, Brčkom.

Te mjere koje je Evropska unija uvela prema nama veoma otežavaju izvoz. Imamo jagodu koja već prispjeva, treba da se izvozi i sada svi ti izvoznici moraju svoje proizvode ispratiti do Gradiške.

Kaže Ribić i ističe da su pomoć potražili i na nivou BiH.

Traže sastanak sa Košarcem

Pojašnjava da nastoje organizovati sastanak u Ministarstvu spoljne trgovine BiH na čiju su adresu krajem februara uputili pismo.

Obraćali smo se ministru Staši Košarcu pisanim putem da primi naše predstavnike kako bi našli rješenje za ovaj problem.

Ističe Ribić.

Pročitajte još...   Staša Košarac sa ambasadorima Turske i Bjelorusije

Amir Avdić, direktor firme „Soft“ za izvoz voća u Evropsku uniju i na tržiste Rusije kaže da je izvoz na samo dva granična prelaza otežao poslovanje.

Do sada smo stizali dok smo mogli prelaziti na graničnom prelazu u Orašju, a sada ne znam kako ćemo. Imam potpisane ugovore sa firmama i termine isporuke robe klijentima u Evropskoj uniji, ali ih nećemo moći ispoštovati kako su iz EU uveli te mjere. Imam oko 40 do 50 kooperanata za otkup jagode koji čekaju od mene odgovor.

Kaže Avdić.

Gužve

Pojašnjava da voće koje utovare ujutro u Brčkom voze na carinjenje koje, kako tvrdi, ne može biti gotovo do 11 časova.

Do Gradiške treba tri, četiri časa. Kada stignemo upadnemo u gužvu i do narednog jutra ne možemo izaći ako njihov fitosanitarni inspektor ne bude radio noću. Onda ponovo do podne čekamo da pređemo granicu i kada ćemo stići u Evropsku uniju, a roba treba da je već istovarena i da se drugi kamioni tovare.

Pojašnjava Avdić.

Pročitajte još...   Jedemo ono što Evropa neće

Više od 50 kooperanata sa područja Brčkog i Čelića predaje proizvode ovoj izvoznoj firmi. Većina ih je podigla nove plastenike i zasade i već četvrtu godinu prodaju jagodu za izvoz po veoma dobroj cijeni.

Avdić ističe da su ulaganja u proizvodnju značajno uvećana da bi postigli kvalitet koji traže krajnji kupci i koji povećava cijenu jagode.

Ova proizvodnja bi mogla pasti na koljena, jer nije ekonomski opravdana ako konzumna jagoda nije izvezena i ako joj cijena padne na 1,20 KM za kilogram.

Veća proizvodnja

Proizvodnja jagode u Brčkom i susjednoj opštini Čelić povećana je u posljednje dvije godine za 60 odsto. Uzgajivači jagoda povećali su proizvodnju zbog mogućnosti izvoza i ističu da će ako se oslone samo na domaće tržište cijena biti bagatelna.

Izvoz voća traje od maja do oktobra, a godišnje se sa područja Brčko distrikta i okolnih opština izveze od 150 do 200 tona jagode, 1.500 do 2.000 tona šljive i oko 200 tona borovnice.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM