„Žeravica“- jedini muzej starih traktora i parnih mašina na Balkanu! | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

„Žeravica“- jedini muzej starih traktora i parnih mašina na Balkanu!
U sklopu „Bosch dizel centra – Žeravica “u vojvođanskom selu Novo Miloševo, nalazi se jedinstveni muzej traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva, piše agromedia.

Sve je poteklo krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka od ideje Milivoja Žeravice da nabavi traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine, kakav je imao njegov otac Milorad među prvima u selu.

Saznao je da u okolini Kragujevca postoji takva poljoprivredna mašina, otišao je da je pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena.

Došao je na ideju da ih sve otkupi i tako na neki način spase ove antikvitete nestajanja sa ovih prostora. U početku je to bila mala zbirka od nekoliko traktora, a do nivoa muzeja, koji je jedinstven u Srbiji, doveo ju je njegov sin Čedomir.

Pročitajte još...   Gradski život i svakodnevnu trku zamijenili sa mirnim životom na selu

U muzeju je izloženo nekoliko hiljada eksponata i može se sagledati tehnički razvoj privrede tokom gotovo tri vijeka u ovom dijelu Evrope!

Pojedini eksponati i kolekcije predstavljaju raritete i mogu se svrstati u važnije zbirke na prostoru Balkana.

Najznačajnije mjesto zauzima kolekcija traktora, zatim šest parnih mašina i vršilica, koje su za pogon koristile parne mašine. Međutim, može se reći da centralno mjesto zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji, američki Hart-par, model 30 iz 1920. godine, a najviše je traktora austrijskog Štajera.

Interesantno je da je većina traktora skoro u potpunosti restaurirana i moguće ih je staviti u pogon!

Zahvaljujući Čedomiru Žeravici i njegovim majstorima mnogi traktori, stari više decenija, kao i vršilica sa parnom mašinom iz 1924. godine, još mogu da se koriste.

Poljoprivredne mašine su predstavljene sa više od tri stotina eksponata i čine ih duga i kratka drvena kola, oraći i paraći plugovi, sejačice, rolje, drljače, kosilice, grablje, krunjači, sita, rešeta, kantari, mazalice, dizalice. Pomoću ovih predmeta prikazan je razvoj poljoprivrede tokom 19. i 20. vijeka.

Pročitajte još...   Poslovni susreti u Turskoj

Zanimljive su i kolekcije automobila, motora, radio i televizijskih prijemnika, starog nameštaja, muzičkih instrumenata, pisaćih mašina, dječjih kolica i igračaka.

Poseban prostor zauzimaju eksponati vezani za stare zanate i radionice, pa se može vidjeti kako je izgledala stolarska, kolarska, mašinbravarska, krojačka, obućarska, šeširdžijska, sajdžijska, berberska, sodadžijska i kovačka radionica. Svaka od njih se sastoji od više desetina predmeta koji dočaravaju način rada i života u prošlim vremenima.

Svi zainteresovani mogu ovaj specifični muzej posjetiti svakog radnog dana od 8 do 16 časova, u ovom vojvođanskom selu nadomak Novog Bečeja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka