Cijena pšenice više ne zavisi od nafte, nego od snijega i kiše? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Cijena pšenice više ne zavisi od nafte, nego od snijega i kiše?

Unazad par mjeseci cijena vreće brašna od 25 kilograma u Srpskoj je, zbog poskupljenja pšenice u regionu, u prosjeku skočila sa 14 na 17 maraka, srpskainfo.

Novi izgovor ili realnost?

Mlinari predviđaju da će, ako naraste vodostaj Dunava, krenuti izvoz iz Srbije i Mađarske. To će dovesti do novog skoka cijene ove žitarice. Samim tim, kako kažu u Udruženju mlinara RS, za očekivati je i poskupljenje brašna u Srpskoj.

Zanimljivo je da cijena pšenice više ne zavisi od cijene nafte. Nego od toga da li će u narednom periodu biti padavina. Od jula do danas tona pšenice je u Mađarskoj u prosjeku poskupila sa 140 na 190 evra. U Srbiji sa 175 na 225 evra.

Kada krene izvoz iz ovih država biće još skuplja. Te onda slijedi i poskupljenje brašna kod nas. Očekuje se da bi značajniji skok cijena ove žitarice i brašna mogao da uslijedi već početkom sljedeće godine. Kaže predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Podsjetimo, na novosadskoj Produktnoj berzi trguje se pšenicom koja košta oko 0,19 evra po kilogramu. To je u odnosu na prošlu nedelju skuplje za 1,57 odsto.

Pročitajte još...   Cijena žitarica 28.03. - 01.04.2022.

Ova žitarica je trenutno skuplja za 13 odsto u odnosu na isti period lane. Njena cijena bilježi stalan rast. Tako da je trenutno na najvišem nivou još od marta 2015. godine.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?