Kakav prinos očekuju vinari u Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kakav prinos očekuju vinari u Srpskoj

Berba grožđa širom Srpske ove godine uraniće petnaestak dana zbog ubrzane vegetacije, a vinogradari u naredna dva mjeseca priželjkuju mnogo sunca koje je garant da će sa čokota, okićenih grozdovima, ubrati što kvalitetnije voće i proizvesti vrhunsko vino.

Za čarobnu kapljicu vlasnici hercegovačkih vinograda od davnina imaju recept, kao i međunarodno priznaje budući da izvoz vina iz godine u godinu raste, a veoma su zadovoljni i trenutnim prilikama u sezoni.

Agronom u firmi “Agrofin”, koja upravlja sa više od 120 hektara vinograda, Branko Anđelić kaže za “Glas” da je ove godine vegetacija krenula ranije, a samim tim i svaki posao u poljoprivrednim prostranstvima na jugu Srpske.

– Berba će sigurno početi 15 dana ranije u odnosu na prethodne godine. Očekujem da već sredinom avgusta krene berba sorte šardone, koja prva sazrijeva, dok bi sve ostale za berbu trebalo da stignu nakon 1. septembra. Situacija je, kada je riječ o zdravstvenom stanju plodova, zadovoljavajuća. Bobice su u fazi zatvaranja, uskoro će početi da “šara” nakon čega više ne bi trebalo da bude opasnosti od bolesti – rekao je Anđelić.

On je dodao da je o prinosima i kvalitetu još rano govoriti, ali da očekuju da sezona bude standardno dobra.

Pročitajte još...   Nova mljekara u Prnjavoru slamka spasa za domaću proizvodnju

– Zadovoljni smo kako je grožđe, narodski rečeno, ponijelo, odnosno broj grozdova po čokotu je dobar tako da, ako ovako ostane, i prinosi će biti dobri. Uvjeren sam da ćemo postići i dobar kvalitet, za koji nam trebaju sunčani dani – naveo je on.

Anđelić je dodao da se u vinogradima radi punom parom.

– U toku je zaštita od pepelnice i plemenjače kako bi bio sačuvan i list i grozd, radi se zakidanje vinove loze, košenje trave, plitka obrada zemljišta i slično – kazao je Anđelić navodeći da su u vinogradima koje nadgleda najzastupljenije sorte vranac, merlo, kaberne i žilavka.

Vinogradima na zapadu Srpske sve češća prijetnja su gradonosni oblaci, koji u velikoj mjeri mogu umanjiti ovogodišnje prinose i kvalitet.

Vlasnik vinarije “Jungić” Željko Jungić kaže za “Glas” da je prerano govoriti o mogućem ishodu sezone jer ne znaju da li će ih vremenske prilike poslužiti.

– Pretrpjeli smo proteklih dana jače nevrijeme praćeno gradom, koji je od početka ljeta često u našoj regiji, pa je neizvjesno sve do same berbe šta će i kako će biti. Za sada na čokotima ima fino grozdova i nadamo se da će tako i ostati. Pojava grada sve može ugroziti jer bobice usljed otežanja pucaju, povećava se potencijal za razvoj bolesti, što umanjuje i rod i kvalitet – rekao je Jungić.

Pročitajte još...   Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Dodao je da, poput kolega u Hercegovini, priželjkuju mnogo sunca u naredna dva mjeseca, dok ne krenu u berbu.

– Nama za grožđe više kiše ne treba, previše je vlage, zbog čega smo imali i napade plemenjače koju je teško zaustaviti, naročito tokom kišnih dana – pojasnio je Jungić.

NAVODNjAVANjE

Branko Anđelić kaže da je obilna kiša, koja je protekle sedmice pala u Hercegovini, odgodila navodnjavanje vinograda.

– Da nije bilo te kiše, kada je palo oko 70 litara po metru kvadratnom u Trebinju, za desetak dana bismo morali krenuti sa navodnjavanjem. Međutim, za sada smo mirni. Nadamo se bar još jednoj jačoj kiši u julu i avgustu kako bismo prošli bez navodnjavanja vinograda – rekao je Anđelić.

 

 

(glassrpske.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko