Livanjski sir je prvi bh. zaštićeni proizvod u EU: Kruna 150-godišnje tradicije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Livanjski sir je prvi bh. zaštićeni proizvod u EU: Kruna 150-godišnje tradicije

Zahvaljujući višegodišnjoj ustrajnosti Udruge za zaštitu podrijetla Livanjskog sira, taj najveći livanjski brand konačno je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Okončanjem tog procesa Bosna i Hercegovina je postala i prva zemlja u procesu pristupanja Europskoj uniji iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod s takvom vrstom zaštite.

Preduvjet za podnošenje zahtjeva prema Europskoj uniji bila je registracija oznake zemljopisnog podrijetla Livanjskog sira sukladno propisima Bosne i Hercegovine, što je, uz svesrdnu pomoć Državne agencije za sigurnost hrane, ostvareno 2020. Tada je pokrenut i postupak zaštite na razini Europske unije, usuglašeni svi dokumenti, te odgovoreno na sva dodatna pitanja.

„U 11. mjesecu ove godine i službeno smo dobili zaštitu zemljopisnog porijekla za Livanjski sir na nivou EU, što ga čini prvim proizvodom s prostora Balkana i zemalja koje nisu članice EU da imaju proizvod zaštićen na nivou EU i mislim da smo time stavili krunu na jednu tradiciju dugu 150 godina“, ističe dr. med. vet. Darko Čobanov, savjetnik direktora sirane Puđa Livno.

Pročitajte još...   PD Semberija povećava ulaganja u mljekarstvo (VIDEO)

„Definirali smo sve bitne značajke proizvodnje, od kvalitete i podrijetla sirovine, tehnologije proizvodnje, svojstava proizvoda, sustava kontrole. Na taj način smo zaštitili proizvodnju Livanjskog sira u originalnom obliku, te dali podršku izgradnji identiteta proizvoda“, dodaje Želimir Čamber, direktor Mljekare Livno.

„Nadam se da će to potaknut i druge ljude da se bave ovim poslom. Najveća tajna Livanjskog sira i ovog posla je u našim kooperantima koji imaju dugu tradiciju bavljenja stočarstvom. Da nema tih dobrih kooperanata, ne bi bilo ni nas u ovom poslu“, naglasio je Tomislav Puđa, direktor i vlasnik sirane Puđa Livno.

Pročitajte još...   Kontejnerska proizvodnja sadnica, preporod za šume u RS

A tajna snažnog mirisa i posebne arome punomasnog tvrdog sira je i u mlijeku koje dolazi s ovih krških područja na kojima ovce i krave, u bukvalnom smislu riječi, pasu ljekobilje. Taj biodiverzitet daje ono nešto zbog čega Livanjski sir redovito osvaja medalje na prestižnim svjetskim natjecanjima.

„Posljednja nagrada stigla je iz Portugala, sa svjetskog prvenstva u sirevima, poznatog i kao oskar za sireve. Na natjecanju je bilo preko 4.700 sireva iz 47 zemalja. Naši sirevi osvojili su četiri medalje“, ističe Čamber.

A posebno su ponosni što je u kategoriji tvrdih kravljih sireva tradicionalni Livanjski sir četvrtu godinu zaredom osvojio srebrnu medalju. Srebrom je nagrađen i tvrdi kozji sir, dok se dimljeni livanjski sir okitio broncom.

 

 

(federalna.ba)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Tartufi su šumsko blago BiH, kilogram ide i do 1.200 KM

Agro vijesti

Klimatske promjene uticale na rokove sjetve