Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Havrex d.o.o. iz Banje Luke pomaže Opštini Lopare da oživi proizvodnju majevičkog Zarac sira, za koju će biti zadužene žene iz udaljenih sela.

U Opštini Lopare smo bili sasvim drugim poslom kada je kroz razgovor pokrenuta i tema Zarac sira. Proizvodnja Zarca je stavljena u kontekst pomaganja ženama iz udaljenih sela na planini Majevici koje ga još uvijek proizvode, a koje nisu bile uključene ni u jedan lanac vrijednosti mljekarske industrije.

kaže Zoran Pavlović, direktor Havrex-a, konsultantske firme iz Banja Luke.

U Havrex-u su dodatno razmotrili ovo pitanje i u dogovoru sa opštinom su konkurisali za grant sredstva koja je dodjeljivao Sweden/USAID FARMA II projekt.

U suštini, cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i certifikovanog majevičkog sira Zarac kojeg bi proizvodile desetine poljoprivrednica i koji bi postao dostupan na police supermarketa.

Zadruga koja čuva tradiciju

Prema Zoranovim riječima, na planini Majevici, u udaljenim selima, živi najmanje 50 do 60 poljoprivrednica koje u prosjeku imaju dvije do tri krave. Kao dio svoje tradicije one i dalje proizvode sušeni sir Zarac.

Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu sira Zarac. Njihovi sirevi imaju odličan okus iako nisu testirani u laboratoriji, niti imaju certifikate o sigurnosti hrane. Jedino mjesto na kojem ih je moguće kupiti je na lokalnim pijacama, nakon što ih žene donesu, ili na pragovima njihovih u njihovih kućama kada im neko ode u posjetu.

Kako bi osnažili žene sa Majevice tako što će njihov proizvod plasirati na veća tržišta, kao i da održe tradiciju proizvodnje sira Zarac, Havrex se opredijelio za osnivanje ženske zadruge. Zadruga bi ujedinila žene oko istog cilja i zadužila ih za proizvodnju i prodaju sira.

Zajedno sa opštinom smo identifikovali prvih 16 žena koje su zainteresovane za osnivanje mljekarske zadruge, a koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda i koje su spremne krenuti na taj put kako bi sir Zarac konačno našao svoje mjesto u supermarketima.

napominje Zoran.

Pročitajte još...   U Srpskoj 217 sela ostalo bez stanovnika

Naprijed ubrzanim tempom

Havrex sada ubrzano radi. Prvu sesiju savjetovanja sa 16 žena su održali sredinom jula, gdje su razgovarali o svim koracima koje je potrebno poduzeti do sredine septembra.

Organizovali smo svoj rad u nekoliko faza. Nakon početnih konsultacija prešli smo na praktične i teorijske obuke o standardizaciji proizvodnje sira Zarac, a napravićemo i 100 priručnika za proizvodnju. Da bismo pružili podršku ženama i njihovoj budućoj zadruzi obezbijedićemo i dvije sušare kako bi u jednakim uslovima mogle sušiti sir.

Sljedeći korak će biti dobijanje certifikata o sigurnosti hrane od nadležnih veterinarskih službi. Posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketing plana.

Naš savjet će biti da se u početku krene sa proizvodnjom sira u pakovanjima od  250 grama i od pola kilograma koje bi plasirali samo u odabranim trgovinama. Bitno je da se u početku izgradi prepoznatljiv brend. Kako zadruga bude rasla, količine sira Zarac bi trebale postati dovoljne za ulistavanje u različitim lancima supermarketa. Kada se to dogodi znaćemo da su se naši napori isplatili i da žene s Majevice u potpunosti koriste zadrugarski način rada i čuvaju sir Zarac od zaborava,“

zaključuje Zoran.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''