Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, kompanija Havrex d.o.o. iz Banje Luke pomaže Opštini Lopare da oživi proizvodnju majevičkog Zarac sira, za koju će biti zadužene žene iz udaljenih sela.

U Opštini Lopare smo bili sasvim drugim poslom kada je kroz razgovor pokrenuta i tema Zarac sira. Proizvodnja Zarca je stavljena u kontekst pomaganja ženama iz udaljenih sela na planini Majevici koje ga još uvijek proizvode, a koje nisu bile uključene ni u jedan lanac vrijednosti mljekarske industrije.

kaže Zoran Pavlović, direktor Havrex-a, konsultantske firme iz Banja Luke.

U Havrex-u su dodatno razmotrili ovo pitanje i u dogovoru sa opštinom su konkurisali za grant sredstva koja je dodjeljivao Sweden/USAID FARMA II projekt.

U suštini, cilj nam je bio da napravimo prve korake ka pokretanju organizovane proizvodnje standardizovanog i certifikovanog majevičkog sira Zarac kojeg bi proizvodile desetine poljoprivrednica i koji bi postao dostupan na police supermarketa.

Zadruga koja čuva tradiciju

Prema Zoranovim riječima, na planini Majevici, u udaljenim selima, živi najmanje 50 do 60 poljoprivrednica koje u prosjeku imaju dvije do tri krave. Kao dio svoje tradicije one i dalje proizvode sušeni sir Zarac.

Svaka od ovih žena pravi svoju vrstu sira Zarac. Njihovi sirevi imaju odličan okus iako nisu testirani u laboratoriji, niti imaju certifikate o sigurnosti hrane. Jedino mjesto na kojem ih je moguće kupiti je na lokalnim pijacama, nakon što ih žene donesu, ili na pragovima njihovih u njihovih kućama kada im neko ode u posjetu.

Kako bi osnažili žene sa Majevice tako što će njihov proizvod plasirati na veća tržišta, kao i da održe tradiciju proizvodnje sira Zarac, Havrex se opredijelio za osnivanje ženske zadruge. Zadruga bi ujedinila žene oko istog cilja i zadužila ih za proizvodnju i prodaju sira.

Zajedno sa opštinom smo identifikovali prvih 16 žena koje su zainteresovane za osnivanje mljekarske zadruge, a koje su se složile da standardizuju svoje sireve u smislu recepta, veličine, oblika i brenda i koje su spremne krenuti na taj put kako bi sir Zarac konačno našao svoje mjesto u supermarketima.

napominje Zoran.

Pročitajte još...   Milić sa saradnicima obišao Mesnu industriju „ZP Komerc“

Naprijed ubrzanim tempom

Havrex sada ubrzano radi. Prvu sesiju savjetovanja sa 16 žena su održali sredinom jula, gdje su razgovarali o svim koracima koje je potrebno poduzeti do sredine septembra.

Organizovali smo svoj rad u nekoliko faza. Nakon početnih konsultacija prešli smo na praktične i teorijske obuke o standardizaciji proizvodnje sira Zarac, a napravićemo i 100 priručnika za proizvodnju. Da bismo pružili podršku ženama i njihovoj budućoj zadruzi obezbijedićemo i dvije sušare kako bi u jednakim uslovima mogle sušiti sir.

Sljedeći korak će biti dobijanje certifikata o sigurnosti hrane od nadležnih veterinarskih službi. Posljednja dva koraka u procesu biće registracija zadruge i razvoj robne marke, etiketa, kao i poslovnog i marketing plana.

Naš savjet će biti da se u početku krene sa proizvodnjom sira u pakovanjima od  250 grama i od pola kilograma koje bi plasirali samo u odabranim trgovinama. Bitno je da se u početku izgradi prepoznatljiv brend. Kako zadruga bude rasla, količine sira Zarac bi trebale postati dovoljne za ulistavanje u različitim lancima supermarketa. Kada se to dogodi znaćemo da su se naši napori isplatili i da žene s Majevice u potpunosti koriste zadrugarski način rada i čuvaju sir Zarac od zaborava,“

zaključuje Zoran.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj